Hopp til innhold

– Det er sjelden at man ser et såpass kraftig tordenvær

Trope-lignende uvær har herjet østlandsområdet og flere andre områder i landet lørdag formiddag, og forårsaket brann, veltede trær og til dels store skader.

Uværet sett fra Trosterud

Et bilde sendt inn av en av NRKs lesere viser det spektakulære trope-lignende uværet sett fra Trosterud i Oslo.

Foto: Cecilie Haukereid (leserbilde)

I Telemark jobber brannvesenet med å slukke en hyttebrann startet av lynnedslag. I Rogaland er det 12 timer ventetid på brannvesenet hvis man har vannskader og i Oslo har flere trær falt ned over kjøreledningen til trikken.

Kraftig tordenvær

– Det er sjelden at man ser et såpass kraftig tordenvær. Det er ikke en tropisk storm, men det ligner tropisk uvær, opplyser statsmeteorolog ved Meteorologisk instiutt, Øyvind Johnsen, til NRK.

– Det er sommer over hele landet, og noen steder nærmer temperaturen seg 30 grader, forklarer Johnsen.

Temperaturen sørover skal imidlertid ikke være like høy sørover på grunn av skydekke og kraftig nedbør.

– Det har vært ganske kraftig tordenvær hvor det for noen få timer siden var kraftige tordenvinder som har skapt en del småskader, sier han.

Kraftig nedbør på Skøyen

Flere steder i landet ble rammet av kraftige regnskyll, lyn og torden lørdag. Vannet rant i strie strømmer fra tak på Skøyen i Oslo.

Foto: Åserud, Lise / NTB scanpix

To personer truffet av lynet

I Langesund skal to personer som satt i en båt ha blitt truffet av lynet. De to var ute og fisket og fikk strøm i seg da lynet traff. De kom seg inn til land og ble kjørt til legevakten for en sjekk. Begge to skal kun ha fått lettere skader.

I Skyttarvegen i Bø i Telemark er et hus totalskadd etter brann lørdag formiddag. Et hus i Eikavegen i Bø har fått store skader på loftet, opplyser politiet.

En hytte i Fyresdal brant også lørdag formiddag etter tordenvær og lynnedslag. Ingen personer kom til skade i noen av brannene.

– Lavtrykk er årsaken

Uværet skal imidlertid passere i løpet av kort tid, med opphold innimellom.

– Det er lavtrykk som er årsaken til torden. Når det gjelder Østlandet og Sørlandet skal den verste torden være i ferd med å passere, og det vil gå mot opphold begge steder utover ettermiddagen, opplyser statsmeteorlogen til NRK.

På Vestlandet er det også ventet at uværet vil passere utover dagen.

Gutt leker i vannet i Oslo etter uværet

En gutt leker i vannet i Oslo etter store nedbørsmengder i østlandsområdet lørdag formiddag.

Foto: Adam Cable (leserfoto)

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger