Hopp til innhold

Utenriksministeren angriper Senterpartiet: Mener politikken er en trussel mot norske arbeidsplasser

Høyres utenriksminister Ine Eriksen Søreide gikk hardt ut mot Trygve Slagsvold Vedum og Senterpartiet i sin tale til partiets landsmøte.

Utenriksminister Ine Eriksen Søreide (H)

ANGRIPER SENTERPARTIET: Ine Eriksen Søreide gikk hardt ut mot Senterpartiet i sin tale til Høyres landsmøte i Oslo.

Foto: Cicilie S. Andersen / NRK

Det er særlig Senterpartiets syn på EØS-avtalen Høyre-statsråden er bekymret for.

Avtalen gir Norge adgang til det europeiske markedet.

– Etter brexit har Trygve Slagsvold Vedum og partifellene hans ofte omtalt avtalen mellom Storbritannia og EU som en slags idealavtale, og de var raskt ute og hyllet den da den ble inngått på julaften i fjor, sa Søreide i talen.

Mener arbeidsplasser vil forsvinne

Utenriksministeren trakk frem det hun mener er eksempler på jobber som kan bli borte i partileder Trygve Slagsvold Vedums eget hjemfylke.

– Eksportbedriftene i Innlandet sysselsetter rundt 19.000 mennesker og eksporterer for 27 milliarder kroner hvert år. Over 70 prosent av eksporten går til EØS-land, sa Søreide.

Søreide viste også til arbeidsplassene hos utenlandskeide selskaper med kontorer i Norge.

– Mapei, som er et italienskeid konsern, leverer produkter til bygg- og anleggsbransjen. De har hovedkontor på Sagstua i Nord-Odal. I Nord-Odal bor det omtrent 1100 mennesker. Mapei sysselsetter 240. Uten EØS-avtalen ville fabrikken blitt lagt til Sverige, sa Søreide.

Etter at talen ble holdt har Søreide (for å unngå misforståelser) presisert overfor NRK at hun mente å si at det er tettstedet Sagstua som har 1100 innbyggere.

Søreide: – Trygve velger bort bedrifters muligheter

– Ved å velge bort EØS-avtalen, velger Trygve bort arbeidsplasser og muligheter for lokale bedrifter, sa Søreide i talen.

Til NRK utdyper Søreide:

– Det å ikke ha EØS-avtalen, som er vår aller viktigste internasjonale avtale, betyr at norske bedrifter vil få vanskeligere vilkår, dårligere markedsadgang og mindre forutsigbarhet. Det vil helt klart ha negative konsekvenser for norske arbeidsplasser, sier Søreide.

– Jeg mener at Vedums politikk vil sette norske arbeidsplasser i fare, og jeg mener det er en politikk vi ikke er tjent med i Norge.

Sp: – Skremselspropaganda

Senterpartiet sier partileder Trygve Slagsvold Vedum ikke har anledning til å kommentere saken.

Stortingsrepresentant Sigbjørn Gjelsvik, som er medlem i finanskomiteen, svarer slik på angrepet fra Søreide om at politikken til Senterpartiet setter norske arbeidsplasser i fare:

– Det er ren skremselspropaganda fra Høyre. Vi skal selvsagt sikre grunnlag for arbeidsplasser og industri, og sikre markedsadgang i fremtiden.

Sigbjørn Gjelsvik (Sp)
Foto: Eivind Molde / NRK

– Men det vi også må sikre er kontroll over energipolitikken og industripolitikken. At EU ikke kan overstyre det norske arbeidsmarkedet. Og det er det som Høyre ikke vil snakke om, at de skritt for skritt legger Norge mer inn under styring fra EU og ønsker å melde Norge inn i EU. Det er vi sterkt imot.

– Men har Senterpartiet en løsning for å gi tilstrekkelig markedsadgang uten dagens EØS-avtale?

Ja, vi skal sikre avtaler med EU som både sikrer markedsadgang, men som også sikrer det norske demokratiet i større grad. Mange andre land har utviklet et omfattende handelssamarbeid med EU. Norge skal selvsagt ha gode handelsforbindelser med EU i fremtiden, sier Gjelsvik.

Lyspunkt

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger