Unge Venstre-lederen: – Hvis dette stemmer, stemmer jeg mot regjeringsplattformen

Unge Venstre-lederen signaliserer at flere i partiet vil stemme ned regjeringsplattformen om KrF får gjennomslag for endringer i abortloven.

Lederen i Unge Venstre, Sondre Hansmark Persen, mener partiet ikke kan godta at abortloven røres.

Lederen i Unge Venstre, Sondre Hansmark Persen, mener partiet ikke kan godta at abortloven røres.

Etter 16 dager med regjeringsforhandlinger kommer de fire partiene KrF, Venstre, Høyre og Frp torsdag ut i lyset for å fortelle hva de har klart å bli enige om.

Men visse temaer er så vanskelige at det kan velte hele samarbeidet.

KrF skal ha fått til innstramminger i abortloven når det gjelder fosterreduksjon, også kalt tvillingabort – en endring som vil omfatte under ti aborter i året.

Den delvise seieren til KrF faller ikke i god jord hos Venstre, skal vi tro Unge Venstre-leder Sondre Hansmark.

Kan velte hele samarbeidet

Hansmark har sagt til Vårt Land at han vet om ti landsstyremedlemmer i Venstre som har sagt de vurderer å stemme ned hele regjeringsplattformen dersom det blir endringer i abortloven.

– De har fortalt meg at når de ser på helheten i regjeringsplattformen, så vil abortspørsmålet legges veldig stor vekt på, sier Hansmark til NRK.

Fosterreduksjon som ikke er medisinsk begrunnet omfattet kun åtte aborter i fjor, fem i 2017, og ett tilfelle i 2016.

– Hvis dette stemmer kommer jeg fortsatt til å stemme mot regjeringsplattformen. For hvis du snur litt på det, så er dette den største innstrammingen i abortloven siden den ble vedtatt for 40 år siden, sier Hansmark.

Hansmark mener Venstre, som er et liberalt parti som skal ta vare på enkeltindividets rettigheter, ikke kan gå inn i en regjeringen som vil innskrenke kvinners rettigheter til selvbestemt abort.

Demonstrasjon mot innskrenkninger i abortloven

I fjor høst var det flere demonstrasjoner landet over mot å innskrenke abortloven.

KrF fikk ikke full abort-seier

Regjeringsplattformen for en ny firepartiregjering er i praksis ferdig forhandlet. Men KrF skal ikke ha klart å fjerne paragraf 2c – retten til å ta abort etter uke 12 dersom det er fare for at barnet kan få en alvorlig sykdom.

Det er fortsatt lov til å ta abort hvis man har tvillinger før uke 12. Det eneste som nå i så fall blir endret er at man ikke kan abortere ett eller begge tvillinger mellom uke 12-18 hvis fostrene er friske.

Det vil ikke nødvendigvis gjøre at KrF ikke klarer å stå på den nye regjeringsplattformen, tror leder i KrFU, Martine Tønnessen.

– Enigheten om å forby tvillingabort er en viktig seier for KrF, men nå må vi se på helheten i plattformen. Jeg gleder meg til å se den i dag, og jeg tror at her jobber man godt for gode kompromisser, sier Tønnessen.

Men for Høyre er skroting av tvillingabort en bitter pille å svelge, skal vi tro Unge Høyre-leder Sandra Bruflot.

– Jeg håper de kommer fram til at de lar paragrafen stå. Hvis ikke sier man at bærer du på tvillinger, så får du ikke velge selv.

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger