Hopp til innhold

Ungdommer tilbys ballonger med lystgass i Syden

Ballonger fylt med lystgass har blitt populært blant ungdommer som ferierer i Syden. Både fagpersoner og forsikringsselskaper advarer mot den økende trenden som i verste fall kan føre til hjerneskader eller død.

Bargata i Magaluf

MAGALUF: Tusenvis av norske ungdommer reiser til Syden alene for første gang denne sommeren. Mange av dem kommer til å få tilbud om lystgass i ballonger. Både i Hellas, på Kypros og her i Magaluf (Spania) finnes ballongene.

Foto: JAIME REINA / Afp

– Verden stopper opp, du får totalt latterkrampe og skjønner ikke hva som skjer. Du bare ler og ler - alt er gøy, forteller Martine (21).

Lystgass i ballong

BALLONGER: Jentene kjøpte ballongene med lystgass inne på utestedene på Rhodos. Effekten var 30 sekunder med eufori.

Foto: Privat

I fjor var hun og jentegjengen på den greske øya Rhodos for å feste, sole seg og nyte sommerferien. Om nettene var de på plass i bargata, der de ble tilbudt shots, annen alkohol og ballonger med lystgass.

Lystgass hadde de aldri prøvd før, men de skjønte fort at det var svært populært blant resten av ungdommene som festet på nattklubbene i byen.

– Det var en stor greie der nede. Det virket helt lovlig og ble blant annet tilbudt ved inngangen på et av de skandinaviske utestedene, fortsetter hun.

Populært de siste tre årene

Effekten av lystgass er 30 sekunder med eufori, ifølge lederen for kontorene til Europeiske Reiseforsikring blant annet på Kypros og i Hellas. Hun bekrefter at gassen har blitt et fast element på fest-destinasjoner som Ayia Napa og Rhodos de siste tre årene.

Gudrun Nylén

ADVARER: Gudrun Nylén i Europeiske Reiseforsikring har møtt flere ungdommer som har prøvd lystgassen.

Foto: Randi Elise Midtskog / NRK

– Det koster mellom tre og fem euro per ballong. De fleste bare ler og har det gøy, men virkningen av gassen gjør at man mister følelsen av smerte, og ungdommene merker kanskje ikke at de faller og slår seg, sier Gudrun Nylén.

Hun forteller at utestedene gjerne tilbyr dårlig sprit, og at det i kombinasjon med lite søvn, sterk varme og lite vann er en dårlig miks.

– Den store hiten der nede er shots. De lokkes gjerne inn på utestedene ved at man kan kjøpe én shot, og få to eller tre på kjøpet. Og så kommer inhaleringen av lystgass som et ekstra krydder i tillegg.

Kan vært svært skadelig

Lars Aune Svarthaug er anestesisykepleier og universitetslektor på NTNU. Han er rask med å advare ungdommene mot å prøve lystgassen, selv om det kan se gøy ut på avstand.

– Den umiddelbare risikoen er at lystgassen kan fortrenge oksygenet sin plass i lungene sånn at man får for lavt oksygennivå i blodet. Da kan man i verste fall få hjerneskader eller eventuelt hjerteinfarkt, sier han.

Ungdom i Syden

FERIE: Både fagpersoner og forsikringsselskaper ber ungdommer som skal til Syden i sommer om å være forsiktig med lystgassen som tilbys. De siste tre årene har fenomenet bredt om seg.

Foto: GREGORY BULL / AP

Ville ikke gjort det på nytt

Selv om Martine og vennene hadde det gøy med lystgassen, forteller hun at hun ikke ville tatt det på nytt nå som hun vet mer om farene ved stoffet.

– Vi fikk beskjed om at det var ufarlig og at det kun varer noen sekunder. Det var plakater for det over alt. De markedsfører det jo på helt feil måte, sier hun.

Andre ungdommer som NRK har vært i kontakt med har opplevd å hallusinere og få kraftige mareritt etter å ha pustet inn lystgass fra ballonger i Syden.

Lyspunkt

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger