Hopp til innhold

Ahus innrømmer ulovlig mye overtid

Akershus universitetssykehus (Ahus) innrømmer at også de brutt arbeidsmiljøloven og har latt innleide vikarer jobbe ulovlig mye overtid.

Video Ahus innrømmer også Adecco-vikarbruk på ulovlig overtid

SE VIDEO: Ahus innrømmer også at Adecco-vikarer har jobbet ulovlig mye overtid.

Når et av landets 100 sykehus trenger vikarer, må det ringe til Adecco først. Selskapet som har innrømmet systematisk ulovlig drift har en enestående avtale med helseforetakene som førsteleverandør av sykepleiere.

I dag innrømmer Akershus universitetssykehus (Ahus) at de har brutt loven med Adecco-vikarer.

Jan Inge Pettersen, HR-direktør og fungerende direktør ved Akershus universitetssykehus

Jan Inge Pettersen, HR-direktør og fungerende direktør ved Ahus, sier at vikarbyrået har hovedansvaret for at loven følges.

Foto: Bengt Kristiansen / NRK

– Vi har hos oss avdekket 22 brudd på arbeidstidsbestemmelsene når det gjelder innleide vikarer, Jan Inge Pettersen, HR-direktør og fungerende direktør ved Akershus universitetssykehus.

Han sier at doble vakter har forekommet på Ahus.

– Vikarbyrået har hovedansvaret

Sykehuset satte i gang undersøkelser etter at Dagsrevyen forrige torsdag avslørte ulovlig drift ved Ammerudlunden sykehjem i Oslo.

Ahus mangler datasystemer som oppdager at vikarer går dobbeltvakter. Sykehus-ledelsen innrømmer ansvar, men:

Vikarbyrået har det formelle arbeidsgiveransvaret, og har ansvaret for at at loven ikke brytes, sier Pettersen.

Petter Schou, fylkeslege i Oslo og Akerhus

Petter Schou, fylkeslege i Oslo og Akerhus, nekter å tro at Ahus ikke har datasystemer som har oversikt over hvor mye vikarene jobber.

Foto: Bengt Kristiansen / NRK

Fylkeslegen ikke særlig fornøyd

Fylkeslegen i Oslo og Akershus, Petter Schou, sier han nekter å tro at et Ahus har så dårlig oversikt over dem som jobber ved sykehuset.

– Vi får daglige rapporter fra Ahus. Vi får meldinger om alle avvik, men dette var helt ukjent for oss og det er jeg ikke særlig fornøyd med, sier Schou.

Nå vurderer fylkeslegen å starten en gransking også av Ahus, for å se om den ulovlige jobbingen har gått utover pasienter.

– Det at folk jobber doble eller tredoble vakter er uforsvarlig i seg selv. Som pasient skal du møte en uthvilt sykepleier eller lege. Det skal ikke være mer lovlig for dem å jobbe lenge, enn det det er for en bussjåfør, sier Schou.

Martin Kåss, statssekretær i Helse og omsorgsdepartementet

Martin Kåss, statssekretær i Helse og omsorgsdepartementet.

Foto: Bengt Kristiansen / NRK

Kan miste kontrakten

Nå kan den gullkantede kontrakten Adecco har med helseforetakene henge i en tynn tråd.

– Vi har tillit til at de rydder opp og tar de nødvendige grep, eventuelt sier opp kontrakter hvis det er måten denne saken kan løses på, sier Martin Kåss, statssekretær i Helse og omsorgsdepartementet.

Så var det ikke bare ved sine egne private sykehjem Adecco har begått lovbrudd. Til nå har en sjef sagt opp og tre kontrakter med to kommuner er hevet. Nå er selskapet tatt i å bryte loven - sammen med Staten.

Video Ulovlige vakter på Ahus

SE VIDEO: 22 tilfeller av ulovlig overtid ved Ahus.

Lyspunkt

AKTUELT NÅ