Hopp til innhold

Uføreforsikring kan bli dyrere for menn

Flere norske forsikringsselskaper krever dobbelt så høy betaling for uføreforsikring fra kvinner som fra menn. En ny lov i Norge skal forby denne forskjellsbehandlingen i tråd med reglene i EU.

Flere norske forsikringsselskaper krever dobbelt så høy betaling for uføreforsikring fra kvinner som fra menn. En ny lov i Norge skal forby denne forskjellsbehandlingen i tråd med reglene i EU.

VIDEO: – Jeg synes det er urettferdig og jeg synes det er stygt. Kvinner må betale dobbelt så mye. Hvorfor det? spør Johanna Engen.

Hva hadde skjedd om uførepensjonerte Johanna Engen var 25 år yngre, fremdeles arbeidsfør og ville forsikre seg mot uførhet?

NRK sjekket med Storebrand og DNB, to av selskapene som tilbyr uføreforsikring. Vi undersøkte hva som skjer når kvinner vil forsikre seg mot en uførhet som rammer annenhver av dem en eller annen gang i løpet av yrkeslivet.

For å få 6000 kroner i måneden må Johanna betale premie på drøyt 1100 kroner i måneden. Hvis Johanna var en mann, blir premien 555 kroner.

– Er det mulig? 555 kroner, det er cirka halvparten! Nå kjenner jeg at jeg begynner å koke! Det er bare så urettferdig, sier Johanna til NRK.

– Jeg synes det er urettferdig og jeg synes det er stygt. Kvinner må betale dobbelt så mye. Hvorfor det? spør hun.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Utfylling av forsikringsskjema

SJEKK: NRK undersøkte med forsikringsselskaper hva som skjer når kvinner vil forsikre seg mot en uførhet som rammer annenhver av dem en eller annen gang i løpet av yrkeslivet.

Foto: NRK

Priser etter risiko

Noen av selskapene legger ikke skjul på at det er forskjellig pris for kvinner og menn. Storebrand skriver på sin nettsid at «kjønn har betydning for prisen på forsikringen».

Øivind Huse, produktsjef, Storebrand Forsikring

ULIK PRISING: - Vi priser kvinner generelt og menn generelt, sier produktsjef Øyvind Huse i Storebrand.

Foto: Geirr Larsen / NRK
Jon Gunnar Pedersen, statssekretær

STOPP: – Vi har foreslått at kjønn som kriterium ikke skal kunne brukes, sier statssekretær Jon Gunnar Pedersen (H) i Finansdepartementet.

Foto: NRK

– Det er slik at kvinner utgjør en større sannsynlighet for å bli ufør enn menn, det er bakgrunnen, sier produktsjef Øyvind Huse i Storebrand til NRK.

Selskapet prise etter faktisk risiko, forklarer han.

– Men det er ikke alle kvinner som har like stor risiko for å bli ufør?

– Det er forskjellig, det stemmer. Men vi priser kvinner generelt og menn generelt, svarer Huse.

Han legger til at dødsfallforsikring er billigere for kvinner, og at bilforsikring er kjønnsnøytral. Men der lovverket ikke gir forsikringsselskapene lov til å prise bilforsikringer ulikt etter kjønn, er det tillatt for personforsikringer.

Snart slutt

Men snart blir det slutt på kjønnsdiskrimineringen. En dom i EU-domstolen i 2011 og et EU-direktiv slår fast at kvinner og menn skal ha samme pris for samme forsikringsprodukt.

Norge skal vurdere om dette EU-direktivet skal inn i nasjonal lovgivning. Forrige regjering la dette ut på høring i fjor, men det har latt vente på seg. Selv om det var ventet at saken skulle gå gjennom Stortinget i fjor, skjedde ikke dette.

Nå ligger saken hos Finansdepartementet, som er i ferd med å utrede et tidspunkt for når forsikringsbransjen i Norge må endre sin praksis og tilpasse seg EU.

– Vi har foreslått at kjønn som kriterium ikke skal kunne brukes. Det har vi sendt ut høringsuttalelse på, sier statssekretær Jon Gunnar Pedersen (H) i Finansdepartementet til NRK.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Jan Erik Fåne, direktør for kommunikasjons og samfunn i Finans Norge

ANDRE KRITERIER: - Vi prøver å bruke andre kriterier som gjør at dette blir så rettferdig som mulig, sier Jan Erik Fåne, direktør for kommunikasjons og samfunn i Finans Norge.

Foto: Geirr Larsen / NRK

Følger markedet

Storebrand har foreløpig ikke justert prisene slik at kvinner og menn skal betale likt for uføreforsikringer.

– Det er fordi våre konkurrenter ikke har gjort det ennå. Vi må følge markedet, sier Huse.

Å følge markedet betyr å følge en statistikk som er slik: Langt flere kvinner enn menn blir utføretrygdet. Rett før pensjonsalder er nesten halvparten av kvinnene uføre.

Pensjonsrådgiver Beate Fahre i Aon Norway

ENDRING MULIG: Pensjonsrådgiver Beate Fahre i Aon Norway mener forsikringsselskapene, selv om loven formelt ikke er vedtatt av Stortinget, både kunne og burde ha endret reglene allerede.

Foto: Geirr Larsen / NRK

Hva vil selskapene så gjøre når de ikke lenger får lov til å bruke kjønn?

– Det kan medføre litt mer urettferdig prising, men vi prøver å bruke andre kriterier som gjør at dette blir så rettferdig som mulig, sier Jan Erik Fåne, direktør for kommunikasjons og samfunn i Finans Norge, til NRK.

Andre kriterier

Pensjonsrådgiver Beate Fahre i Aon Norway opplyser om at forsikringsselskapene kan bruke andre kriterier:

– De kan bruke hvor du bor, altså geografi, og utdanning, forteller Fahre.

Hun mener forsikringsselskapene, selv om loven formelt ikke er vedtatt av Stortinget, både kunne og burde ha endret reglene allerede.

Når selskapene ikke lenger får selge dobbelt så dyre forsikringer til kvinner, blir mennenes forsikringer dyrere. Men selv etter lovendringen kommer ingen til å selge uføreforsikring til Johanna. Hun er nemlig både for gammel og for ufør.

– Jeg kjenner jeg blir lei meg og rett og slett fly forbannet, avslutter hun.

AKTUELT NÅ