NRK Meny
Normal

UD vil avvente rettskraftig dom

Utenriksdepartementet vil ennå ikke foreta seg noe for å få de dødsdømte nordmennene hjem fra Kongo.

Joshua French og Tjostolv Moland
Foto: Jørn Tveter

I ankesaken mot Tjostolv Moland og Joshua French i Kongo, er de to nordmennene nok en gang dømt til døden for drapet på sjåfør Abedi Kasongo.

Moland ble dømt for drapet på Kasongo, mens begge er dømt for spionasje, drapsforsøk, væpnet ran og for å ha dannet et kriminelt forbund. I tillegg fikk Moland 20 år for ulovlig våpenbesittelse.

Dommerne i Kongo-saken. Oberst Pierre Mawa Aloma (t.h)

Dommerne i Kongo-saken. Oberst Pierre Mawa Aloma (t.h)

Foto: Jørn Tveter / NRK

Vil vente

Lyspunktet for de to er at spionasjetiltalen mot Norge er frafalt. Dette kan bidra til enklere forhandlinger i forhold til en soningsoverføring mellom Norge og Kongo.

UD har tidligere bekreftet overfor NRK at de raskt vil starte med samtaler om en soningsoverføring, hvis dette blir en rettskraftig dom.

Etter at dommen er klar, sier UD-kommunikasjonsrådgiver Kjetil Elsebutangen til NRK at de vil vente til dommen er rettskraftig før de foretar seg noe.

- Ingen automatikk

- Vi er kjent med den fellende dommen, men begge parter har ankemuligheter, og vi kan ikke gå videre med saken før den er rettskraftig, sier Elsebutangen.

Han sier at UD vil gå inn i konkrete forhandlinger med kongolesiske myndigheter og forsøke å få til en ad hoc-avtale om utlevering.

- Men det er ingen automatikk i at vi får til dette, og vi kjenner ikke hvilke betingelser som eventuelt vil bli stilt for at vi skal få til en utlevering, sier Elsebutangen.

Advokat Marius Dietrichson i Advokatfirmaet Furuholmen, som har bistått Joshua French og Tjostolv Moland under rettssakene i Kongo, mener det nå ligger til rette for soningsoverføring.

– Nå ligger forholdene bedre til rette for å få dem overført til soning i Norge, sier Dietrichson til NTB.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger