Hopp til innhold

Ubaydullah Hussain frifunnet for terroroppfordring

Islamisten Ubaydullah Hussain er i Borgarting lagmannsrett frifunnet for å ha oppfordret til terror. Retten opprettholder samtidig dommen for trusler mot to journalister og en forsker. Hussein sier han håper PSTs forfølgelse er over.

Ubaydullah Hussain

I oktober i fjor ble Ubaydullah Hussain frikjent i Oslo tingrett for flere ganger å ha oppfordret til terror ved å hylle flere terrorister og terrorhandlinger.

Foto: Nesvold, Jon Olav / NTB scanpix

Dommen er et resultat av at påtalemyndigheten slo sammen to saker i anken, melder Dagbladet.

– Ytingsfriheten står såpass sterkt i Norge at man har anledning til å komme med upopulære meninger. Han sier det er Stortinget og menneskerettighetene som setter rammen for det som skal være straffbart og sier man så langt ikke har ønsket å straffe upopulære meninger, sier Husseins advokat John Christian Elden til NRK.

– Takker Allah

– Jeg takker Allah for frifinnelsen og håper å legge denne saken bak meg. Nå som PST har gått på nok et nederlag, etter å ha brukt utallige med ressurser i denne saken, så håper jeg at deres forfølgelse, trakassering og skremselspropaganda mot norske muslimer snart kan ta slutt, skriver Ubaydullah Hussain i en e-post til NRK.

I februar i fjor ble Hussain dømt til 120 dagers fengsel i Oslo tingrett for trusler mot journalister og en sakkyndig i retten og for hatefulle ytringer mot jøder via Facebook. Aktors påstand var ti måneders fengsel.

Var tiltalt for å ha oppfordret til drap

Han sto tiltalt for offentlig å ha oppfordret til drap, med den hensikt å skape alvorlig frykt i befolkningen.

Hussain nektet straffskyld da lagmannsretten startet behandlingen av anken i to straffesaker mot ham tirsdag forrige uke.

Dømt for trusler

Samtidig er den profilerte islamisten dømt for trusler mot en forsker ved Forsvarets forskningsinstitutt. Det skjedde under ankesaken mot mulla Krekar i Borgarting lagmannsrett høsten 2012, da forskeren var innkalt som sakkyndigvitne. Hussain uttalte ifølge dommen «Ved Gud den allmektiges vilje skal du brenne i helvete og i denne verden» og «muslimene vil ta ansvar».

Han også, som i tingretten, dømt for trusler mot to journalister.

Hussain er dømt til 120 dagers fengsel for dette, og 60 dager gjøres betinget med en prøvetid på to år. Den ubetingede delen av straffen anser retten som sonet gjennom 53 dager i varetekt.

AKTUELT NÅ