Tybring-Gjedde: – Det er KrF som er et fløyparti

Stortingsrepresentant for Frp Christian Tybring-Gjedde har liten sans for at fylkesledere i KrF advarer mot å fortsette samarbeidet med Frp etter neste valg.

Christian Tybring-Gjedde

LEI: – Jeg er lei av den evige retorikken om at Frp er et parti i ytterkanten av norsk politikk, sier Christian Tybring-Gjedde.

Foto: Larsen, Håkon Mosvold / Scanpix

– KrF prøver å definere Frp ut av politikken ved å kalle oss et fløyparti. Jeg er lei av den evige retorikken om at Frp er i ytterkanten av norsk politikk, sier Tybring-Gjedde.

– Jeg vil heller mene at det er KrF som er et fløyparti her, ikke minst med deres stadige referanser til Guds budskap.

NRK har tatt kontakt med KrFs 19 fylkesledere og fått svar fra 18 av dem.

14 fylkesledere sier det er mer naturlig for KrF å nærme seg Arbeiderpartiet nå som de ikke er bundet til et regjeringsprosjekt med SV.

Over halvparten av KrF-fylkeslederne er negative til en ny periode som støtteparti for en regjering Frp sitter i – seks sier klart nei, mens ingen sier klart ja.

Vil «overhodet ikke» gi KrF økt gjennomslag

Tybring-Gjedde er ikke villig til å gi KrF økt gjennomslag i et forsøk på å holde på samarbeidet også etter stortingsvalget neste år.

– Overhodet ikke. Asyl- og innvandringspolitikken er svært viktig for Frp, landet og velgerne. Den skal Frp ha gjennomslag for i enda større grad enn vi har i dag, det kan jeg garantere, mener Tybring-Gjedde.

Sender du ikke da KrF rett i armene på Ap?

– Jeg sender KrFs velgere i armene på Frp. Hvis KrFs linje er å fryse ut Frp, kan du være helt sikker på at sperregrensen er veldig nær, hevder han.

Jonas Gahr Støre og Knut Arild Hareide tar hverandre i hendene etter en debatt

NYE ALLIERTE? Ap-leder Jonas Gahr Støre har flere ganger fridd åpenlyst til KrF-leder Knut Arild Hareide. SVs rødgrønne exit gjør det mer fristende for KrF å ta imot Aps utstrakte hånd, mener et klart flertall av KrFs fylkesledere.

Foto: Ruud, Vidar / NTB scanpix

– En advarsel til Frp

Tybring-Gjeddes kollega Jan Arild Ellingsen er ikke like forarget.

– I ærlighetens navn gjør KrF bare jobben sin. Men vi må se på hva som kan være motivet. Ett motiv tror jeg er å gi en advarsel til oss. Det er utvilsomt en del områder som er viktige for oss, hvor vi er tydelige, som er vanskelige for KrF. Jeg antar at det KrF gjør nå, er å gi oss en pekepinn på at sånn som verden er nå, trenger den ikke å være i morgen, sier Ellingsen.

Jan Arild Ellingsen ved talerstolen under Stortingets spørretime

– EN ADVARSEL: Men Jan Arild Ellingsen vil ikke gi KrF større innflytelse bare for å unngå at de skal vende seg bort fra dem og over til Arbeiderpartiet etter neste valg.

Foto: Larsen, Håkon Mosvold / NTB scanpix

Hvordan bør dere reagere på en slik advarsel?

– Vi bør reagere med å fortsette vår politikk. Skulle vi la vår politikk dikteres av KrF, er vi mer lojale overfor KrF enn våre egne velgere.

Parlamentarisk leder i Frp, Harald T. Nesvik, vil avvente den interne prosessen som pågår i KrF, med tanke på hvem de søker samarbeid med etter valget i 2017.

– Vi forholder oss til at vi har et godt, avklart samarbeid med KrF og Venstre. De interne prosessene i andre politiske partier, synes jeg vi skal overlate til hvert enkelt parti.