Normal

Kilder til NRK: Enighet om budsjettet

Regjeringspartiene og KrF og Venstre har forhandlet om statsbudsjettet siden mandag. Nå er de kommet til enighet.

Harald T. Nesvik under budsjettforhandlingene

DRAKAMP: Harald T. Nesvik (Frp) og de andre borgerlige parlamentariske ledere hadde en lang og slitsom dag torsdag. Høyre, Frp, Venstre og KrF vil dra budsjettet i land fredag.

Foto: Solum, Stian Lysberg / NTB scanpix

Fredag klokken 10 samlet partene seg til et kort møte, og etter det NRK erfarer tar de sikte på å presentere budsjettet klokken 10.30.

Sent i går kveld fikk KrF-leder Knut Arild Hareide og Venstre-leder Trine Skei Grande se den siste regjeringsklarerte budsjettskissen fra Høyre og Frp.

– Jeg opplever at vi har en god forhandlingsposisjon. Dette er en regjering som ikke har flertall for sitt budsjett, sa Skei Grande til NRK torsdag kveld.

Etter det NRK erfarer har sentrumspartiene fått regjeringen til å flytte på 2,3 milliarder kroner i statsbudsjettet. Mens KrF og Venstre får mer til bistand, barnefamilier og jernbane, godtar de skattekutt og færre kvoteflyktninger.

– Har fått fullmakter fra regjeringen

Høyre og Frp styrer en mindretallsregjering, og er dermed avhengig av støtte fra KrF og Venstre for å vedta budsjettet i Stortinget.

I natt har Høyre og Frp gått gjennom skissen og innspillene fra sentrum for å sikre at regnestykket går opp. Målet er at partene kan komme til enighet i løpet av formiddagen i dag. TV2 melder fredag morgen at Frps parlamentariske leder, Harald Tom Nesvik, og fungerende parlamentarisk leder i Høyre, Nicolai Astrup, har fått de nødvendige fullmaktene fra finansminister Siv Jensen og statsminister Erna Solberg.

Dermed kan partene legge fram et forlik allerede fredag formiddag.

Like før midnatt torsdag fikk NRK opplyst at KrF og Venstre skal ha fått gjennomslag for å flytte 2,3 milliarder kroner.

De parlamentartiske lederne skal samles igjen fredag formiddag, og noen av kompromissene kan endre seg i løpet av dagen. Etter det NRK forstår regner de borgerlige samarbeidspartiene med å komme til enighet i god tid før helgen.

– Det har vært en konstruktiv prosess i løpet av dagen, og dersom det fortsetter håper jeg på en løsning i løpet av morgendagen, sa Hareide torsdag kveld.

Skatteklasse 2 består, men endres

Etter det NRK får opplyst har regjeringspartiene og KrF og Venstre blitt enige om en rekke endringer fra budsjettforslaget som ble lagt fram 8. november:

  • Mer penger til jernbanevedlikehold og bistand.
  • Foreldre med barn mellom ett og ett halvt år får tusen kroner mer i kontantstøtte i måneden. Støtten økes dermed til 6000 kroner, og dette regnes som en viktig seier for KrF.
  • Personskattelettelsene til de blå blir fullt ut gjennomført, og arveavgiften fjernes ved nyttår.
  • Mineraloljeavgiften og elavgiften økes.
  • CO2-kompensasjonen, en støtteordning for kraftkrevende industri, består.
  • Skatteklasse 2, som gir skattefordeler til ektepar der den ene parten er hjemmeværende eller tjener lite, opprettholdes. Både de rødgrønne og den nye regjeringen fjernet ordningen i sine budsjetter, noe KrF reagerte kraftig på. Etter det NRK erfarer vil ordningen imidlertid endres, slik at den får halv effekt.
  • KrF og Venstre skal ha gått med på regjeringens forslag om å kutte i antall kvoteflyktninger.


Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger