Hopp til innhold

Kripos mistenker produksjon av metamfetamin i Norge

Norge har i en årrekke vært metamfetaminverstingen i Europa, og 2012 var intet unntak. Nå mistenker Kripos at stoffet også produseres her til lands.

Produksjon av metamfetamin

Her produseres metamfetamin i Litauen. Metamfetamin smugles ofte fra Litauen til Norge.

Foto: Politiet

Spor av metamfetamin i kloakken og beslag av råstoffer til narkotikaproduksjon gjør at Kripos mistenker at det lages metamfetamin i Norge.

Funn fra prosjekt «Drugmon», hvor Norsk institutt for vannforskning
(NIVA) har studert kloakken i Oslo, viser at Oslo har 30 ganger så stort forbruk av metamfetamin som Stockholm.

Forsker ved Statens institutt for rusmiddelforskning Odd Hordvin har sett på innføring av amfetamin og metamfetamin til Norge.

Odd Hordvin

Rusforsker Odd Hordvin.

Foto: Sirus

– Det ville overraske om det ikke er noen kjøkkenbenkfremstilling av metamfetamin rundt omkring, sier han og understreker at han ikke er kjent med at det er avdekket produksjoner, sier han.

Beslagla 50 kilo mer amfetaminer

Ferske tall fra Kripos viser at det i 2012 toppet seg med beslag av amfetamin og metamfetamin i Norge.

– I fjor ble det beslaglagt nærmere 50 kilo mer metamfetamin og amfetamin i Norge enn året før heter det i en fersk Kripos-rapport.

Antall beslag har holdt seg relativt stabilt, men mengden i beslagene har økt kraftig.

Totalt i 2012 er det beslaglagt rundt 300 kilo amfetamin og metamfetamin fordelt på over 6000 beslag. Etter hasj er det amfetamin og metamfetamin som beslaglegges hyppigst.

– Bruken av metamfetamin har sannsynligvis økt i Norge de siste årene, og beslagene av stoffet har økt kraftig de fem siste årene, ifølge Kripos.

Ifølge World drug report er Litauen og Tsjekkia de største produksjonslandene av metamfetamin, men stoffet produseres også i andre østeuropeiske land.

Kripos mener Norge topper den europeiske statistikken som viser funn av metamfetamin i kloakken sammen med Tsjekkia og Finland.

(Saken fortsetter)

Dette er beslag fra Salten, som ennå ikke er analysert, men det er trolig metamfetamin.

Beslag av metamfetamin i Salten.

Foto: politiet

– Norge- og Sverige er amfetaminland

Norge har i en årrekke vært metamfetaminverstingen i Europa, ifølge Sirus.

– I 2010 ble gjort like mange beslag av metamfetamin som i resten av EU-landene til sammen. Også i mengde toppet Norge beslagsstatistikken. Slik har det vært i flere år, sier Hordvin, som mener situasjonen trolig ikke er endret i dag.

Han understreker at noen europeiske land fører ikke statistikk over metamfetamin, men slår sammen metamfetamin og amfetamin.

– Norge er blant land som fremhever seg i bruk av amfetaminer. Vi ligger over gjennomsnittet i Europa når det gjelder utbredelse, mens vi ligger klart under i bruken av andre stoffer, sier rusforskeren.

– Vi har sammen med Sverige vært amfetaminland i flere tiår. At amfetaminmarkedet er der allerede kan være en forklaring på at også så mye av metamfetaminet havner i Norge.

(Saken fortsetter)

Amfetamin og Ecstasy smugla med Hirtshals-ferja

Amfetamin og Ecstasy smuglet med Hirtshals-fergen.

Foto: Tollvesenet

Fører til psykoser

– Metamfetamin kom for noen år siden og erstattet amfetamin. Amfetamin har alltid vært et populært rusmiddel i Norge, sier avdelingsdirektør ved Folkehelseinstituttet Liliana Bachs.

Liliana bachs

Liliana Bachs i Folkehelseinstituttet.

Konsekvensene av misbruken er alvorlig:

– Misbruk av amfetamin og metamfetamin fører ofte til psykoser og en kraftig avhengighet. Det er bekymringsfullt, sier hun.

AKTUELT NÅ