Hopp til innhold

Trønder (33) siktet for terrorforbund

Den etnisk norske fremmedkrigeren planla å begå terrorhandlinger da han ble medlem i IS, mener Politiets sikkerhetstjeneste (PST). – Han tar siktelsen tungt, sier hans forsvarer.

Thomas Blom

UTVIDER SIKTELSEN: Politiadvokat i PST, Thomas Blom, har utvidet siktelsen mot Levanger-mannen til også å gjelde terrorforbund.

Foto: Roald, Berit / NTB scanpix

I slutten av august ble en etnisk norsk konvertitt fra Verdal i Nord-Trøndelag pågrepet og siktet for deltagelse i en terrororganisasjon.

12. oktober ble siktelsen utvidet til å gjelde terrorforbund.

– Jeg kan bekrefte at siktelsen er utvidet til å gjelde terrorforbund etter paragraf 147a i straffeloven, sier seniorrådgiver i PST, Martin Bernsen.

Strafferammen for dette er 12 år.

Trønderen ble nylig varetektsfengslet i fire nye uker. I kjennelsen fra Oslo tingrett heter det at retten mener at siktede kan mistenkes for å ha sluttet seg til IS i slutten av 2014 og at han på samme tid inngikk forbund med IS om å begå terrorhandlinger.

Mannen erkjenner ikke straffskyld, sier orsvarer Siri Langseth.

– Jeg oppfatter at han tok utvidelsen tungt. Det er et alvorlig forhold, som han ikke kjenner seg igjen i overhodet.

Innrømmer at han var i Syria

Trønderen har selv bekreftet at han har vært i Syria fra 1. desember 2014 til 1. mai 2016. I juni i år krysset han grensen til Tyrkia og ble pågrepet for ulovlig grensepassering.

I en kjennelse fra Oslo tingrett fra august kommer det frem at siktede lot seg avbilde med automatvåpen i Syria, og at han skal ha skaffet seg en pistol.

Trønderen skal også ha hatt en aktiv rolle og deltatt i ransakinger og razziaer, ifølge et vitne som er omtalt i en fenglingskjennelse fra august 2016.

Han skal også ha forsøkt å få vedkommende til å bli med til Syria. Opplysninger fra en samtalelogg indikerer også at siktede var tilsluttet ISIL, heter det i kjennelsen.

– Kosa mæ te tider sjø...

Trønderen satt fengslet i byen Gaziantep fram til han ble utlevert til Norge. Vel framme i Norge ble han pågrepet og siktet for terrordeltagelse.

Ifølge VG gav han i april 2015 dette livstegnet fra innsiden av Syria.

«Syk tilværelse i Syria da sjø. De e jo helt sundskutt å ihjelbomba hæle landet. Helt sykt. Heldigvis e de my bra brødre hen da :) Kosa mæ te tider sjø…»

AKTUELT NÅ