Terrorsiktet trønder avbildet med automatvåpen

En bakgrunnsrapport avslører at 32-åringen fra Verdal som er siktet for deltakelse i ekstremistgruppen IS ble avbildet med automatvåpen i Syria.

Bilde fra fengslingsmøtet til IS-sikta trønder

FENGSLINGSMØTE: Politiadvokat Thomas Blom (t.h.) i Oslo tingrett før fengslingsmøtet startet. Siktede har sittet i avhør fra klokka ni i dag tidlig. De har tatt en pause i avhørene for å ha fengslingsmøtet.

Foto: Olav Døvig / NRK

Oslo tingrett ga Politiets sikkerhetstjeneste (PST) medhold i begjæringen om fire ukers varetektsfengsling med brev- og besøksforbud, som PST begrunnet med fare for bevisforspillelse og unndragelsesfare.

– Vi er i en innledende fase av denne etterforskningen. For oss er det viktig å få sikret bevis, og prøve å få kontroll på bevisbildet som foreløpig er litt uklart, sier politiadvokat Thomas Blom i PST til NRK.

Erkjenner ikke straffskyld

Trønderen bekrefter at han har vært i Syria fra 1. desember 2014 til 1. mai 2016.

Han erkjenner ikke straffskyld, sier hans forsvarer Siri Langseth, som la ned påstand om at mannen måtte løslates.

– Vi har startet med avhør, og vi ønsker ikke å si noe mer om hvordan han forholder seg til saken eller siktelsen, forklarer hun.

Siri Langseth, forsvarer for terrorsiktet 32-åring fra Verdal

Siri Langseth, forsvarer for terrorsiktet 32-åring

Foto: Olav Døvik / NRK

Utlevert fra Tyrkia

Mannen er konvertitt og reiste fra Norge til Syria i 2014 etter å ha forsvunnet fra psykiatrisk behandling. Han ga senere gitt livstegn fra seg fra IS-hovedstaden Raqqa i Syria. I juni i år krysset han grensen til Tyrkia og ble pågrepet av tyrkiske myndigheter for ulovlig grensepassering.

Han har sittet fengslet i byen Gaziantep fram til han ble utlevert til Norge. Vel framme i Norge ble han pågrepet og siktet for terrordeltagelse.

– Vi mener at når du har avgitt passet ditt til IS, og sagt at du er med, da inngår du et forbund. Når en da er med på trening og deltar i organisasjonen, er det tilstrekkelig til at vilkårene i bestemmelsen i Straffelovens §136a er oppfylt, sier politiadvokat Blom.

Avbildet med automatvåpen

I avgjørelsen om varetektsfengsling, har retten lagt særlig vekt på opplysninger fra en bakgrunnsrapport. Der fremgår det at siktede lot seg avbilde med automatvåpen i Syria, og at han skal ha skaffet seg en pistol der, heter det i tingrettens kjennelse.

Retten viser også til en vitneforklaring med opplysninger om at siktede har hatt en aktiv rolle og deltatt i ransakinger og boligrazziaer, og at siktede har forsøkt å få vitnet til å bli med til Syria. Opplysninger i en chatlog indikerer også at siktede var tilsluttet IS.

32-åringen har tidligere nektet straffskyld i et rettsmøte i Tyrkia.

Mannen er en av tre trøndere som reiste til Syria. De to første som dro var et par i 20-årene, en kvinne fra Verdal og en mann fra Levanger. 32-åringen var en bekjent av paret og dro noe senere. Mannen fra Levanger skal ha blitt drept i Syria.