Hopp til innhold

Tre milliarder i regnefeil for Arbeiderpartiet

Arbeiderpartiet foreslo en skatteskjerpelse på 10,2 milliarder i sitt alternative budsjett. Men det reelle tallet er 13,6 milliarder

Ap med alternativt budsjett

BUDSJETT: Arbeiderpartiet med Jonas Gahr Støre og Marianne Marthinsen da partiet la frem sitt alternative budsjett.

Foto: Ruud, Vidar / NTB scanpix

I sitt alternative statsbudsjett foreslo Arbeiderpartiet å sette skattenivået tilbake til 2013-nivå, og mente det var en skjerpelse på 10,2 milliarder sammenlignet med regjeringens opprinnelig budsjettforslag.

Det er Dagens Næringsliv som har sjekket med Finansdepartementet, som bekrefter at det reelle tallet er 13,6 milliarder.

Finansminister og partileder i FrP Siv Jensen, lurer på om Arbeiderpartiet bevisst har prøvd å lure velgerne eller om det rett og slett er mangelfulle regneferdigheter

– Det er en alvorlig regnefeil. Enten er det et forsøk på å lure velgerne eller så vet de ikke bedre. Det er mange penger det er snakk om, sier Siv Jensen til NRK.

– Hadde dette blitt vedtatt hadde det fått enda større konsekvenser med virkninger for årene etter.

Arbeiderpartiets finanspolitiske talsperson Marianne Marthinsen, innrømmer feilen. Partiet ønsket opprinnelig å øke inntektsskatten fra 27 til 28 prosent. Det er nå justert til 27,6 prosent.

– Det som er forklaringen er at vi i budsjettsvar fra Finansdepartementet, når vi har bedt om samlet effekt av grepet med å redusere skattesatsen til 27 prosent og øke trygdeavgiften, har fått oppgitt 2015-effekten av dette isolert. Da er førsteårseffekten av det ute. Det betyr at provenyeffekten av det grepet er større enn det vi hadde lagt inn i vårt alternative budsjett, forklarer Marthinsen til dn.no.

Hun avviser derimot at Ap har prøvd å lure folk.

– Det er helt feil. Vi vil på mandag stemme for en skatteramme som gjør at vi er tilbake på 2013-nivå, sier hun.

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger