Tre av ti har drukket seg beruset sammen med barna

Organisasjonen Av og til ber foreldre være bevisst på alkoholkonsumet sitt når vi nå nærmer oss jul. En ny undersøkelse viser at hver tredje voksne har vært beruset sammen med barna.

Kari Randen

FORVENTNINGER: Barn har enorme forventninger til jula og da bør de slippe å forholde seg til fulle voksne, sier leder i Av og til Kari Randen.

Foto: Av og til

På den første dagen av desember står sesongen med julebord, selskaper og middager foran oss.

I mange av disse sammenhengene står alkohol sentralt, men ofte blir barna ufrivillige øyenvitner til at de voksne blir annerledes.

– Underrapportert

I en undersøkelse Respons Analyse har gjort på vegne av alkovettorganisasjonen Av og til, oppgir tre av ti foreldre at de har drukket seg beruset sammen med barna.

– Når vi voksne har drukket tre-fire glass vin og opplever at stemningen er god, oppleves det annerledes for barna. Mange blir redde og føler at de må ta ansvar og vise omsorg for foreldrene, sier leder i Av og til Kari Randen til NRK.

Hun tror tallet kan være langt høyere, og at voksne gjerne underdriver hvor beruset de har vært.

– Ingen voksne har lyst til å innrømme at de har vært fulle sammen med barna. Vi regner derfor med at denne undersøkelsen viser minste felles multiplum, sier Randen.

– Ser ikke egen oppførsel

I den samme undersøkelsen svarer hele 40 prosent at de har opplevd at andre foreldre har vært fulle sammen med barna.

– Når vi drikker er det vanskelig å se vår egen oppførsel utenfra. Vi har lettere for å legge merke til om andre går over grensa, sier Randen.

Randen sier grensen for hvor mye som er «greit» varierer fra voksen til voksen og barn til barn.

– Barn reagerer veldig forskjellig. Men det er klart at når så mange sier at de har vært berusa sammen med ungene, så betyr det at mange barn har blitt redde og utrygge på grunn av dette.

Hun understreker at hun ikke vil gi folk dårlige samvittighet for å ta seg et glass til maten i juleselskapet, men at det er viktig at man husker på hvem jula er viktigst for.

– Vårt råd er at folk tenker seg om på forhånd om og eventuelt hvor mye de vil drikke. Husk at barn har enorme forventninger når vi nå går inn i jula. De bør slippe å forholde seg til fulle voksne, sier Randen.

SISTE NYTT

Siste meldinger