Hopp til innhold

Trandum-lege: «Bygg grensegjerde mot Sverige NÅ»

En av legene på Trandum som jobber med å vurdere om ulovlige innvandrere er friske nok til å sendes ut av landet har uttrykt seg kritisk til innvandring og asylsøkere på flere innvandringskritiske nettsteder.

En av legene på Trandum som jobber med å vurdere om ulovlige innvandrere er friske nok til å sendes ut av landet har uttrykt seg kritisk til innvandring og asylsøkere på flere innvandringskritiske nettsteder.

ANGRER: Lege Gunnar Fæhn sier han angrer på flere av kommentarene han har skrevet på Document.no

Selv om legen fortsatt er aktiv på det innvandringskritiske nettstedet Document.no, bedyrer han at han ikke lenger har de samme holdningene - og at det ikke har påvirket jobben han har gjort.

«Bygg grensegjerde mot Sverige NÅ – ikke vent til invasjonen er i gang!», er en av kommentarene han har skrevet under navnet «Gnrf».

Det var NyTid som først omtalte at mannen bak kommentaren er lege Gunnar Fæhn, som jobber med å vurdere om mennesker på Trandum er friske nok til å forlate landet.

Politiets utlendingsinternat på Trandum ved Gardermoen

TRANDUM: Trandum er Norges eneste lukkede forvaringssenter for utlendinger og huser personer som ikke har lovlig opphold i Norge og skal tvangsreturneres.

Foto: Larsen, Håkon Mosvold / NTB scanpix

I tillegg til å ha uttrykt seg kritisk til innvandring på det høyreorienterte nettstedet Document.no, har han også vært aktiv på nettsider som Human Rights Service (HRS) og Avpixlat, skriver avisa.

«Tror ikke de mange nordmenn som kjempet og led under krigen gjorde det for at Muhammad og Ahmed skulle kunne gå trygt til NAV for å hente sine ulike stønader,» skrev Fæhn i en diskusjon på Document.no for to år siden.

LES OGSÅ: Sivilombudsmannen: Trandum ikke egnet for barn

Kommentar fra Document.no

PÅ NETTET: Legen har skrevet flere kommentarer på nettstedet Document.no.

Foto: Skjermdump

– Problematisk

Trandum er Norges eneste lukkede forvaringssenter for utlendinger og huser personer som ikke har lovlig opphold i Norge og skal tvangsreturneres. Fæhn har vært hovedansvarlig for helsetilbudet på Trandum, som leies inn av hans firma Legetjenester AS, de siste 12 årene.

Leder i Legeforeningens etikkråd, Svein Aarseth, mener uttalelsene er problematiske.

– Jeg synes det er ugreit med slike uttalelser fra leger i alle tilfeller, men spesielt når man er i en slik type stilling, sier han.

Aarseth viser til en sak som gikk i etikkrådet i fjor, der en lege klaget på en kollega for å ha ytret rasistiske kommentarer på Facebook.

– Rådet vil på generelt grunnlag oppfordre leger til å være varsomme med å komme med ytringer i offentligheten som kan tolkes å være i strid med grunnleggende menneskerettigheter.

Svein Aarseth

OPPFORDRER TIL VARSOMHET: Svein Aarseth mener uttalelsene er problematiske.

Foto: Øyvind Bye Skille / NRK

Han forventer at Politiets utlendingsenhet følger opp saken.

– Jeg synes ledelsen må følge dette opp, man kan ikke akkurat velge lege selv på Trandum. Ledelsen på Trandum bør vurdere i hvilken grad disse holdningene kan sies å påvirke hans yrkesutøvelse som lege, eller pasientenes tillit til legetjenesten, sier han.

Vil ha gjennomgang

Også Jon Ole Martinsen i Norsk organisasjon for asylsøkere reagerer.

– Vi deler bekymringen knyttet til om hans uttalelser og meninger kan ha fått innflytelse på jobben han har gjort på Trandum, sier han, og legger til:

– De som er der er i en sårbar situasjon og opplever det ofte som dramatisk. De frykter at de kan bli sendt tilbake til landet de kommer fra og har frykt for hva som kan skje der. De har behov for et fungerende helseapparat og jeg håper ledelsen tar en grundig gjennomgang av denne saken.

Jon Ole Martinsen

REAGERER: Seniorrådgiver i NOAS, Jon Ola Martinsen, mener ledelsen må ta en gjennomgang av saken.

Foto: Bjørn Ruud/NRK

– Beklager

Lege Gunnar Fæhn bekrefter overfor nrk.no at det er han som har skrevet kommentarene, og understreker at han ikke lenger har de oppfatningene han hadde den gang, for to år siden.

– Jeg har skrevet ting som jeg ikke ville skrevet i dag, og det beklager jeg. Man lærer litt etter hvert og forandrer av og til oppfatning, og det har jeg gjort, sier Fæhn.

Han forklarer at kommentaren om grensegjerdet mot Sverige var humoristisk ment.

– Det var humoristisk ment og det sier seg jo selv fordi det faller på sin egen urimelighet.

Fæhn er tydelig på at hans holdninger ikke har påvirket arbeidet som lege og sakkyndig på Trandum.

– Nei, jeg har ene og alene utført helsetjenester der. Jeg forstår at noen kan reagere på det, men jeg mener at man må kunne jobbe som lege og ha forskjellige oppfatninger.

– Tror du det kan ha påvirket pasienters tillit til deg?

– Nei.

– Fornøyde med legetjenestene

Jurist Anine Kierulf påpeker at det er helt legitimt å være kritisk.

– Det som kan være problematisk er om man har en oppfatning av at innvandring bør stoppes, og samtidig skal være den som vurderer hvem som skal bli sendt hjem. Da kan den vurderingen trekkes i tvil, sier hun, og legger til:

– Men det at man som privatperson er kritisk til innvandring forhindrer ikke at man kan være en utmerket lege, også for innvandrere.

Avdelingsleder ved Politiets utlendingsinternat på Trandum, Kristina Vee Lægreid, skriver dette i en kommentar til NRK:

– Vi kjenner ikke til det som fremkommer i sitatene, men kan formidle at vi er fornøyde med de legetjenestene som tilbys fra Legetjenester A.S, og har ingen grunn til å tro at det som kommer til uttrykk i nevnte sitater påvirker kvaliteten på den jobben som gjøres i forhold til å yte tilfredsstillende helsehjelp til innsatte som har opphold på Politiets utlendingsinternat.

Kommentar fra Document.no

KOMMENTAR: Dette er en av kommentarene legen har skrevet på Document.no

Foto: Skjermdump

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger