Hopp til innhold

15 000 kroner i bot for hatefulle ytringer på Facebook

Forsvareren mener 52-åringen er den første som blir dømt for en politisk ytring på sosiale medier.

Aksjonerte mot mann sikta for netthar

Politiet aksjonerte mot 52-åringen i november i fjor. Han ble siktet for hatefulle ytringer på Facebook

Foto: Cecilie Berntsen Jåsund / NRK

– Facebook er neppe er en arena for den sunne debatten og en dypere rensing av synspunkter, skriver Jæren tingrett i dommen mot 52-åringen.

Likevel mener retten at det som blir skrevet på Facebook ikke skal vurderes på noen annen måte enn ting som dukker opp andre steder. I dommen heter det:

Les også: Politiet arresterte mann for netthat

Les også: Må i retten etter Facebook-hets mot muslimer

«Rettens poeng er at disse karakteristikkene ved Facebook som kommunikasjonsmedium, ikke tilsier at straffbarhetsterskelen for ytringer på Facebook skal legges høyere, bare fordi de er fremsatt på Facebook.»

– Starte jakten

Politiet aksjonerte mot mannen i november i fjor. Politiet beslagla flere våpen og 52-åringens mobiltelefon. Under en avisartikkel med overskriften "Norsk lov gjelder ikke for muslimer" hadde 52-åringen skrevet blant annet dette:

«Om vi nå som ekte nordmenn er rettsløse likevel, så er det kanskje bare å starte jakten på landssvikere og islamistknottene – få det ryddet vekk fra jordens overflate på en måte ...»

En mann i 50-årene ble i dag pågrepet - siktet for hatefulle ytringer i sosiale medier. I formiddag gikk politiet til aksjon mot mannens adresse på Nord-Jæren. Både politi og presse registrerer at stadig flere ytrer seg krasst på nettet.

52-åringen har bestemt seg for å anke dommen fra Jæren tingrett. Denne reportasjen ble laget da han ble pågrepet i november 2015.

Grenser mot trussel om vold

Jæren tingrett mener at 52-åringens kritikk mot norske politikere og norsk lov ligger innenfor ytringsfrihetens tillate grenser, men at ytringene mot muslimer står i en særstilling.

Retten mener at det 52-åringen har skrevet angriper menneskeverdet til muslimene, blant annet fordi de omtales som «søppel». Dessuten skriver retten at ordbruken grenser mot en trussel om vold mot muslimer, fordi han bruker ord som «jakten» og «dette er faktisk en krig det er verdt å dø for.»

Jæren tingrett mener at ytringsfrihetens grenser kan være vanskelig å trekke i forhold til hatefulle ytringer.

I tillegg til hatefulle ytringer er 52-åringen og dømt for ulovlig våpenbesittelse.

Anker dommen

– Min klient ønsker å anke dommen fordi han mener dette er ytringer som bør ligge innenfor hans ytringsfrihet, og som han derfor ikke skal bli straffet for.

Det sier 52-åringens forsvarer Trine Vabø til NRK.

– Det dreier seg om politiske ytringer fra en privatperson på internett. Tidligere har privatpersoner blitt straffet for ytringer rettet mot enkeltpersoner, men da har det vært mer sjikane eller trusler. Man har ikke hatt oppe et tilfelle der politiske ytringer fra enkeltpersoner på sosial medier har blitt slått ned på, eller behandlet, sier Vabø.

– Politiet er berettiget til å følge med på sosiale medier

Aktor, politiadvokat Øyvind Haukland, ville ha 18.000 i bot, men retten mente 15.000
var nok.

– Jeg registrerer at tingretten er enig i påtalemyndighetens vurderinger. Jeg mener dommen bekrefter at politiet er berettiget til å følge med på sosiale medier, og også til å slå ned på det vi mener er hatefulle ytringer, sier Haukland