Hopp til innhold

Traktorer på plass foran Stortinget

STORTINGET(NRK): Flere traktorer med møkkaspreder troppet opp foran Stortinget for å markere sin motstand mot regjeringens forslag i jordbruksforhandlingene.

Traktorer foran Stortinget

Tre traktorer med møkkaspredere har stilt seg opp framfor Stortinget, ifølge NRKs reporter på stedet.

Foto: Anders Rikstad / NRK

Bøndene er forbannet på landbruksminister Sylvi Listhaugs tilbud i landbruksoppgjøret.

Lars Halvor Stokstad kjørte en tom møkkatank til Oslo for å vise sin avsky mot tilbudet til Listhaug.

Møkkatanken hadde han pyntet med plakater av statsminister Erna Solberg (H), finansminister Siv Jensen (Frp) og landbruksminister Sylvi Listhaug (Frp), med en rød varseltrekant og med påskriften «Fare».

– Vi er forbannet over bruddet i forhandlingene. Vi fryktet at dette ville skje. Men håpet at regjeringen ville vise seg å være mer ansvarlig enn det viste seg at de var, soer Stokstad til NRK.

– Vi har tatt med oss møkkatanken som sto uvasket etter vårronna, for å vise at tilbudet fra regjeringen var et dritt-tilbud, sier bonden.

Han forsikrer om at møkkatanken er tom, og at de ikke har noen planer om å spre møkk på Karl Johan.

– Det hadde vært moro, men det hadde nok vært upopulært, og hadde ikke gagnet den norske bondestanden, sier Stokstad.

Han sier de er på Stortinget på eget initiativ, og at de ikke representerer noen foreninger.

Greit for politiet

Demonstrasjonen skal ha blitt varslet til politiet på forhånd.

– Dette er en markering i forbindelse med brudder i jordbruksforhandlingene. De har sagt at de kun ønsker å få oppmerksomhet rundt deres sak, sier operasjonsleder i Oslo politidistrikt, André Kråkenes til NRK.no.

– Vi lar dem få stå foran Stortinget, så lenge de ikke er til hinder for noen, sier Kråkenes.

(Artikkelen fortsetter etter videoen)

Tok møkkasprederen til Stortinget

VIDEO: Tok møkkasprederen til Stortinget

Isfront mellom partene

Det har vært stor avstand mellom partene etter at det ble kjent at at staten er kun villig til å tilby ti prosent av bøndene krever. Staten tilbød bøndene 150 millioner kroner ekstra neste år. Det er 1350 millioner kroner mindre enn bøndenes krav.

Under forhandlingene anklaget bøndene Listhaug for å ville rasere norsk landbruk som vi kjenner det i dag. Statsråden svarte med å anklage bøndene for bevisst feilinformasjon og skremselspropaganda.

– Avstanden mellom partene er meget stor. Det gjelder både rammen og fordelingen. Vi kunne ikke gå med på premissene som staten la opp, sa Bondelagsleder Nils T. Bjørk til NRK.no da bruddet i forhandlingene ble kjent.

KrF og Venstre mener regjeringen og jordbruket ga seg for lett. De er skuffet over bruddet, og ber partene møtes til forhandlinger igjen.

AKTUELT NÅ