Hopp til innhold

– Jeg fikk draget takket være teateret

Da Toralv Maurstad entret scenen som 19-20-åring stilte damene seg i kø etter han. Nå spiller den snart 92 år gamle skuespilleren en aldrende Peer Gynt, og bekrefter at han aldri har lagt skjul på sin begeistring for sterke kvinner.

FORMIDLING: Toralv Maurstad debuterte på teateret som syvåring, og kan se tilbake på en lang karriere som en folkekjær skuespiller. Og som populær blant damene.

– Det var aldri bruderov uten at det var en forelskelse til stede. Eller en betatthet i hvert fall, sier Toralv Maurstad i programmet «Torp» på NRK.

Den folkekjære skuespilleren har beskrevet seg selv som en Askeladd. Som har samlet på historier, opplevelser, mennesker – og kvinner.

Slik har det imidlertid ikke alltid vært.

– Jeg husker at jeg var veldig sjenert som gutt. Men da jeg hadde stor suksess som 19-20-åring i Trondheim forandret verden seg, sier den snart 92 år gamle skuespilleren.

Ingen metoo-anklager

I Trondheim stilte kvinnene seg i kø etter Toralv Maurstad.

– De stoppet meg på gaten og ville ha en bit av meg. Det hadde ikke skjedd før, sier Maurstad.

– Jeg fikk draget takket være teateret. Det var moro. Det var en opplevelse det òg.

Han ble hentet til hovedstaden av Wenche Foss. En større by, og et større utvalg av kvinnelige bekjentskaper.

For Maurstad har aldri lagt skjul på sin begeistring for det motsatte kjønn. Men noen metoo-anklager rettet mot seg har han ikke fått.

– Nei, aldri. Hvorfor skulle det være det?

KJENT ROLLE: Peer Gynt har fulgt Toralv Maurstad gjennom hans 85 år lange karriere. I dette klippet fra 1961, fremfører han deler av Bukkerittet.

Spilte Peer Gynt kun timer etter sønnen død

Søndag hadde Peer Gynt premiere på Det Norske Teatret. Hovedrollen – en aldrende Peer Gynt – er bekledd av den snart 92 år gamle Toralv Maurstad.

En rolle som har fulgt han gjennom den 85 år lange karrieren. Maurstad har spilt Peer så mange ganger at han selv ikke kan erindre hvor mange det har blitt opp gjennom.

Erik Ulfbys fjerde oppsetning har imidlertid gitt Maurstad en litt annen Peer Gynt å tolke. Det er en Peer som ser tilbake på livet han har levd. Som skal bli klokere på seg selv, og realisere seg selv.

– Det er ikke bare meg, men også det norske folk kjenner seg igjen i Peer, mener Maurstad.

Det å kjenne seg igjen i rollen og bruke egne erfaringer når man spiller, er en forutsetning, mener han.

– Desto flere gleder og sorger du har på lager, jo mer har du å komme med. Hvordan skal du ellers spille en rolle hvis du ikke har opplevd noe i livet?

Selv stilte Maurstad på scenen kun få timer etter at han hadde mistet sin egen sønn. Det var på midten av 50-tallet og første gang han spilte Peer Gynt.

– Jeg holdt på å ikke klare det, men denne smerten brukte jeg i en rolle senere. Du må bruke tilsvarende følelser i deg selv, de som eksisterer i rollen for at folk skal tro på det. Ellers gjennomskuer publikum deg med en gang.

HISTORISKEBILDER

UNG PEER: Toralv Maurstad (t.h.) har bekledd rollen som Peer Gynt flere ganger i løpet av karrieren. Her fra en oppsetning på Nationaltheatret i 1955. (T.v.) Skuespiller Tore Segelcke som Mor Aase.

Foto: Jan Stage / NTB scanpix

– Dette blir ikke det siste oppdraget

I april 2016 ble Toralv Maurstad rammet av hjerneslag. Han befant seg på hytta i Nordfjord da svimmelheten kom over han.

– Jeg hadde satt garn sammen med en venn av meg. Vi måtte ro i hard vind, men det er jeg jo vant til. Så, da vi kom inn og jeg skulle lage mat, ble jeg svimmel. Jeg spurte om vi hadde begynt på rødvinen, og om jeg hadde drukket mye, forteller Maurstad.

HJERNESLAG: Toralv Maurstad fikk hjerneslag da han befant seg på hytta sammen med en kreftsyk venn.

I ettertid har Maurstad tenkt at han var heldig. Fordi han kom tidlig på sykehuset, og fordi han var i god form etter skigåing og turer i marka.

Han har gjort alt han kan for å komme tilbake til scenen. Og får han det som han vil, blir ikke Peer Gynt-oppsetningen på Det Norske Teatret den siste.

– Jeg har for så vidt et tilbud, sier Maurstad.

Han vil ikke avsløre for mye, men håper at tilbudet resulterer i en teateropplevelse og turnévirksomhet.

– Jeg skal stå på scenen til siste øyeblikk. Det er en livsform jeg har vendt meg til og som jeg liker. Men jeg må tenke litt på at jeg er gift også da. Med en deilig og fin kone.

AKTUELT NÅ