NRK Meny
Normal

– Gråten kom stormende på og ville drukne hjernen min

Da Toralv Maurstad skulle spille Peer Gynt, husket han plutselig den lille sønnen sin som døde. – Man bruker alt man opplever i livet på scenen, sier Maurstad som fyller 90 denne uka.

Toralv Maurstad fyller 90 år idag

Toralv Maurstad, teaterets «grand old man», fyller 90. I Dagsrevyen så han tilbake på et langt liv på scenen.

Toralv Maurstad har fått gave fra Slottet. Og i dag stelte kona Beate Eriksen i stand 90-årslag hjemme på Voksenkollen.

Søndag skal teaterkolleger sette opp en overraskelsesforestilling. Da skal han sitte rolig i Nationaltheatrets sal, og se hva de andre skuespillerne har funnet på til ære for ham.

Toralv Maurstad

UNGT TALENT: Toralv Maurstad i Etienne.

Foto: foto, STURLASON

Et liv på scenen

Vi sitter i stuen hans på Voksenkollen i Oslo. Toralv Maurstad som fylte 90 år på torsdag, mottar stadig gratulasjoner på telefonen.

Selv er han svært glad for at han som 90 åring skal tilbake på scenen igjen etter at han fikk hjerneslag i våres.

Stykket på Nationaltheatret har premiere i februar. Og han innrømmer at han tenker litt på om han kommer til å huske alle replikkene og om talentet fortsatt er der.

Toralv Maurstad

MANGE ROLLER: Toralv Maurstad har spilt mange roller.

Foto: Nationaltheatret

– Man er jo lykkelig for at man overlever, sier Toralv Maurstad til NRK.

– Hvilke tanker gjorde du deg da du var syk?

– Jeg ble lam på en side og da tenkte jeg at hvis jeg blir liggende slik lam, da kan jeg like gjerne dø, sier han og legger til at det har tatt tid å bli frisk igjen.

– Jeg gleder meg til å treffe publikum igjen og kjenne energien som kommer opp på scenen og så sender vi energi ut i salen igjen. Det blir en slags utveksling. Jeg tenker ofte på en fotballbane, for eksempel da Norge scoret mot Brasil. Da hørte du brølet fra arenaen. Slik føles det også på scenen.

Toralv Maurstad

UNG: Toralv Maurstad debuterte for over åtti år siden.

Foto: foto, STURLASON

Brukte egen sorg

Teater har vært en så stor del av livet hans. Det er over åtti år siden han debuterte.

– Man bruker alt man opplever i livet på scenen. Jeg husker godt da jeg hadde en liten gutt som døde seks måneder gammel, forteller han.

Da skulle Toralv Maurstad spille Peer Gynt og da han kom til scenen med Mor Åses død og så henne ligge i sengen, husket han den lille sønnen sin som han hadde sett ligge død i sengen.

Da kom jo gråten stormende på og ville liksom drukne hjernen min, forteller Toralv Maurstad.

Toralv Maurstad og Wenche Foss

SAVNER: Toralv Maurstad spilte mange ganger mot Wenche Foss. Han savner henne.

Foto: foto, STURLASON

– Det lykkeligste øyeblikket på scenen var kanskje da jeg spilte Puck fra Shakespeares «En midtsommernatts drøm». Det var en fantastisk opplevelse å være inne i Shakespeares eventyrverden, forteller Toralv Maurstad.

Men mange husker ham nok som Peer Gynt. Den rollen har han spilt mange ganger.

– Man er så glad i Peer fordi han har så mye fantasi og er så levende, sier Toralv Maurstad som er lykkelig over å fylle 90 år.

Kulturstrøm

 • Undervannskonsert på Festspillene

  Danske Aquasonic har åpningsforestillingen under Festspillene i Harstad lørdag kveld. De spiller under vann i fem store akvarium med spesiallagde instrumenter. – Det er krevende, og vi må holde pusten lenge, sier Laila Skovmand, i Aquasonic.

  Aquasonic Festspillene
  Foto: Nils Mehren / NRK
 • Rihanna og Mars rundet milliarden

  Rihanna og Bruno Mars har sist uke begge nådd den «magiske» milliardgrensen på YouTube, med sine respektive videoer til låtene «Work» og "24k Magic», skriver Billboard. Dermed er Rihanna en av de tre kvinnelige artistene med flest milliardvideoer: Hun, Katy Perry og Nicki Minaj har hver fire stykker. Bruno Mars er med " 24k Magic » på sin femte, etter tilsvarende suksess for «Uptown Funk», der han gjestet hos Mark Ronson, samt «That's What I Like», «The Lazy Song» og «Just the Way You Are» (NTB)

  Bruno Mars
  Foto: Lucas Jackson / Reuters