NRK Meny
Normal

Tøffe samtaler med Lavrov

Utenriksminister Jonas Gahr Støre sitter nå i bilaterale samtaler med den russiske utenriksministeren Sergej Lavrov.

Utenriksminister Jonas Gahr Støre
Foto: Erik Thomas Ganer / NRK

I en intervju med NRK i forkant av møtet sier Støre at han vil ta opp både bilaterale og internasjonale problemstillinger under møtet med sin russiske kollega.

 

- Den tonen Lavrov brukte i går hadde tøffe budskap, sier Støre til NRK, men understreker samtidig at dette ikke vil ødelegge for de bilaterale samtalene i dag.

Møtet vil først og fremst konsentrere seg om bilaterale saker som nordområdene, miljø, energi og landegrenser, mens internasjonale spørsmål vil bli tatt opp under en påfølgende lunsj, der Midtøsten og Iran står på dagsorden.

Støre bekrefter også at han under lunsjen vil ta opp gårdsdagens russiske utspill om å trekke seg fra CFE-avtalen.

Russland kapret NATO-møtet

Møtene i NATO var i går preget av Russlands trussel om å trekke seg fra CFE-avtalen, og det var stor usikkerhet rundt hva Putin egentlig mente med sitt utspill.

I sin første kommentar til Putins utspill måtte NATOs generalsekretær innrømme at han ikke viste om han hadde forstått Putins utspill rett.

Men i går kveld kunne utenriksminister Sergey Lavrov bekrefte Putins utspill på møtet i NATO-Russlandrådet.

Russiske forpliktelser

Russland mener blant annet at landet kan trekke seg fra CFE-avtalen fordi NATO-landene ikke har ratifisert den tilpassede avtalen fra 1999.

NATO-landene ønsker imidlertid ikke å ratifisere denne avtalen før Russland innfrir de såkalte Istanbul-forpliktelsene. Disse forpliktelsene pålegger Russland å fjerne gjenværende militære styrker i Georgia og Moldova.

- Det er viktig er at den tilpassede avtalen fra 1999 trer i kraft. Vi vil raskt kunne ratifisere den tilpassede CFE-avtalen når Russland har oppfylt sine forpliktelser om å trekke sine styrker ut av Moldova og Georgia, sier Støre i en pressemelding på UDs nettsider.

CFE-avtalen trådte i kraft i 1992, og den setter begrensninger på konvensjonelt militært materiell som stridsvogner, artilleri og panser-kjøretøyer, og har resultert i at store kvanta slikt materiell har blitt destruert.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger