Tiltalt ekskjæreste (37): – Hvis jeg var alibiet hans, var dette bombesikkert

OSLO TINGRETT (NRK): Den 37 år gamle ekskjæresten til mannen (30) som er tiltalt for knivangrepet på imam Nehmat Ali Shah, sier hun skulle være alibi, men at planen ikke gikk som den skulle.

Imam Nehmat Ali Shah

ANGREPET: Imamen ble angrepet sent mandag 16. juni 2014.

Foto: Scanpix og Hove media

Politiet mener en 30 år gammel mann fra Vestfold utførte knivangrepet på imam Nehmat Ali Shah. Tirsdag fortalte den 37 år gamle ekskjæresten om det hun beskriver som et planlagt angrep.

Planen var ifølge kvinnen at hun skulle ha mobiltelefonen til den daværende kjæresten i Vestfold, slik at politiet skulle tro han var hjemme på tidspunktet da angrepet skjedde i Oslo. Hun skulle svare på sms-er, og hvis noen spurte hvor han var, skulle hun fortelle at 30-åringen lå syk hjemme.

– Hvis jeg var alibiet hans, var dette bombesikkert. Men jeg skjønte at dette ikke var så bombesikkert som han hadde lovet, det var en tikkende bombe, sier 37-åringen i retten.

Ble ringt opp samme kveld om angrepet

Blant annet hadde ikke 30-åringen lagt fra seg mobilen hjemme som hun sier var planen. Hun forklarer at hun fikk en oppringning fra ham 16. juni 2014 med beskjed om at «det de hadde planlagt skulle skje». Hun tror klokken da var rundt 20.30.

Aktor Nina Harboe Jensen Søndersrød

AKTOR: Nina Harboe Jensen Søndersrød.

– Jeg svarte at det vil ikke jeg være med på, men jeg sa det kanskje ikke tydelig nok. Jeg brukte som unnskyldning at faren min var syk, sier den 37 år gamle kvinnen.

– Sa du at NN (den tiltalte 30-åringen) ikke skulle gjøre det? spør aktor Nina Søndersrød.

– Nei, jeg gjorde ikke det, svarer kvinnen.

Rusproblemer

Hun forteller at hun var redd for å møte kjæresten igjen etter denne kvelden, og at hun ruset seg med piller.

Kvinnen, som er kledd i sort, kjemper med gråten enkelte ganger under vitnemålet. Den tidligere samboeren følger med fra tiltalebenken og ser alvorlig opp på henne under den lange forklaringen.

Alle de tre tiltalte har hatt rusproblemer. Den tiltalte 30-åringen ble kjent med den medtiltalte 41-åringen med tilknytning til Young Guns da de var til rusbehandling på Tyrili.

Kvinnen sliter, i likhet med de andre tiltalte, med å gjøre rede for eksakt hva som skjedde den aktuelle kvelden, og forklarer det med at det er lenge siden.

– Kastet sko med blodflekker

Espen Refstie er forsvarer for den 37 år gamle kvinnen.

FORSVARER: Espen Refstie er forsvarer for den 37 år gamle kvinnen.

Foto: Svein Vestrum Olsson / NRK

Mandag vitnet de to tiltalte mennene. Begge hevder de ikke har noe med angrepet å gjøre. De erkjenner at det er dem det er videobilder av i nærheten av moskeen, men de hevder de var i området for å kjøpe hasj.

Den 37 år gamle kvinnen sier hun fant sko med blodflekker i vaskemaskinen.

– Han hadde prøvd å vaske dem i vaskemaskinen. Jeg ble så forbanna. «Er du helt dum, det er masse blodflekker på skoene, du tar ikke med deg de hjem,» sa jeg.

Hun sa han burde kastet dem.

– Jeg valgte å putte dem i poser og kaste dem i søpla, forklarer kvinnen i retten.

Ifølge kvinnen fortalte ekskjæresten at han hadde brukt en kniv, som han senere kastet fra en molo i Holmestrand. Kniven er aldri blitt funnet.

– Jeg ble litt sjokkert. Kniv for meg er noe man ser på tv. Jeg ble redd, sier kvinnen.

– Ønsket å bli del av Young Guns

Hun hevder i retten av ekskjæresten var svært sint på imamen før angrepet, og at han flere ganger sa at han «fortjente bank».

Kvinnen forteller at et av motivene for ekskjæresten var at han skulle få bli en del av Young Guns, og at gjengen skulle gi ham beskyttelse og penger.

På mandag sa 30-åringen at han ikke hadde noe ønske om å bli del av Young Guns.

Bryter sammen

Kvinnen forteller at hun har følt seg truet, og at hun på et tidspunkt ringte politietterforskeren for å si at hun ikke ville vitne.

– Men du er her nå. Hvordan er det? spør aktor Nina Søndersrød.

– Helt ærlig? Helt forferdelig. Men det jeg har vært med på, må jeg ta konsekvensen av. Jeg må få det ut av verden en gang for alle, sier kvinnen før hun bryter sammen, og retten tar en pause.

– Fire involvert

Svein Holden

FORSVARER FOR 41-ÅRINGEN: Svein Holden.

Foto: Grøtt, Vegard Wivestad / NTB scanpix
Forsvarsadvokat Vegard Aaløkken

KONFRONTERTE KVINNEN: 30-åringens forsvarer Vegard Aaløkken.

Foto: Tor Richardsen, Richardsen, Tor

41-åringens forsvarer Svein Holden var opptatt av hva kvinnen angivelig skulle ha fått gjenfortalt av den tidligere kjæresten sin, om hva motivasjonen kunne være for knivstikkingen.

– Han skulle få penger, men jeg husker ikke hvor mye. Det har vært så mye frem og tilbake. Men han snakket om at imamen skulle få juling.

– Det var så vidt jeg husker fire som var involvert, to som sto og passet på mens NN (41-åringen) satt i bilen.

Hun forteller videre om hva hun skal ha blitt fortalt om selve angrepet.

– Jeg minnes å huske etterpå at det var som om noe hadde «dratt litt av». Det hadde gått litt over stokk og stein, hvis jeg skal bruke egne ord, sa hun i retten.

– Jeg ble redd, trodde ikke han (eksen) var i stand til å gjøre noe sånt.

Hun blir konfrontert av forsvarerne på det hun har forklart i politiavhør at imamen skulle skjendes. Da blir hun ganske fortvilet, fordi hun ikke vet helt.

– NN (eksen) kan ha jo ha fora meg med løgn fra ende til annen!

– Jeg ble forbanna!

Du skulle jo visstnok være alibiet, hvorfor ble du likevel ikke med? undrer 30-åringens forsvarer Vegard Aaløkken.

– Fordi det ble bestemt at det skulle skje akkurat den dagen. Men det kunne ikke skje da, de ville ikke klare å gjøre det på den avtalte måten. Jeg ble forbanna!

– Forbanna?

– Ja, forbanna for at han kom til å bli tatt.

– Så opplegget var ikke godt nok?

– Nei, han kom til å bli tatt for det, sier kvinnen.

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger