Hopp til innhold

I disse landene kan du kjøpe koronavaksiner

Vaksine-turisme er i ferd med å ta av i flere land. I Dubai er rike turister villig til å betale over 100.000 kroner for covid-vaksiner.

Turister i Dubai

DYRE DRÅPER: Dubai er ett av stedene hvor rike turister er villige til å betale svimlende summer for koronavaksiner.

Foto: Kamran Jebreili / AP

Du blir flydd ned på første klasse. Så blir du hentet på flyplassen av en privatsjåfør som kjører deg til en luksusleilighet. Der møtes du av legen som har med covid-vaksinen din.

Slik reklamerer selskapet Knightsbridge Circle, en eksklusive concierge-klubb, for vaksine-turene de arrangerer. Tilbudet gjelder for medlemmer over 65 år. Etter at sjefen i selskapet, Stuart McNeill uttalte seg om vaksineturene til Dubai tidligere i år, har han blitt nedringt, får NRK opplyst i en e-post.

Innsiden av førsteklasse om bord et Emirates fly

LUKSUS: Medlemmer i klubben Knightsbridge Circle blir flydd på første klasse for å ta koronavaksine i Dubai. Illustrasjonsbilde: Emirates

Foto: Kamran Jebreili / Ap

– Stuart er totalt overveldet av antall henvendelser fra mediene og nye kunder. Vi klarer ikke å få unna det store trykket, skriver kommunikasjonsrådgiveren hans.

Pågang fra rikinger

Til New York Times hevder mannen, som arrangerer luksus-vaksineturene, at han har fått inn 2000 søknader fra folk som ønsker å bli medlem. Kanskje ikke så imponerende mange, men når årsavgiften i den eksklusive klubben er mer enn 300.000 kroner, så kan det bety det en del kroner i kassen.

Turister spiller volleyball i Dubai

LUKSUS: Rikinger flyr ned til Dubai for å kjøpe covid-vaksiner.

Foto: KARIM SAHIB / AFP

Har du ikke så mye penger liggende, finnes det «billigere» alternativer i Dubai, ifølge selskapet. Du kan få to doser av den kinesiske Sinopharm-vaksinen til den nette sum av 10.000 britiske pund, cirka 119.000 kroner. Men da må du selv dekke flybillett og det tre uker lange oppholdet, som er ventetiden mellom de to dosene.

Verdensmester

Vaksineringen i Dubai går unna. Sammen med Israel leder De forente arabiske emirater, som Dubai er en del av, vaksineringskappløpet. Denne uken begynte bystaten å vaksinere fastboende helt ned i 40-årsalderen.

Så langt er mer enn seks av ni millioner innbyggere vaksinert. Til sammenligning har Norge vaksinert litt over 344.000 personer. Dubai gir 70.000 daglig doser til personer som er bosatt i bystaten. Helt gratis.

Vaksinering i Dubai

MASSEVAKSINERING: Dubai er, sammen med Israel, verdensmester i å sette vaksiner.

Foto: KARIM SAHIB / AFP

Nå oppfordres folk til å flytte til verdensmetropolen i slike reklamer på sosiale medier. Det skjulte budskapet: Flytter du til Dubai, blir du vaksinert i en fei.

Laster Twitter-innhold

Vaksine-shopping

Her i Libanon satte en popstjerne sinnene i kok etter at hun la ut dette vaksineringsbildet av seg selv i sosiale medier.

Libanesisk popstjerne får vaksine hun kjøpte i Dubai

Den libanesiske popstjernen Nelly Makdessy har kjøpt kinesisk koronavaksine i Dubai.

Mange libanesere lurte på hvordan i all verden artisten hadde fått tak i covid-vaksine i et land hvor det er mangelvare. Hun forklarte senere til en lokal TV-kanal at hun hadde kjøpt den kinesiske vaksinen til seg og familien sin på en shoppingtur til Dubai.

Til Florida med privatfly

Vaksineturisme er et voksende marked, skriver finansnettstedet Forbes.

I begynnelsen av året reiste folk fra hele det amerikanske kontinentet til Florida. Delstaten hadde nemlig åpnet opp for at hvem som helst over 65 kunne få vaksine, uavhengig av om man bodde der eller ikke.

Rikinger fra andre delstater, og land som Mexico, Canada, Argentina og Brasil fløy til solstaten for å bli vaksinert, ifølge den amerikanske TV-kanalen NBC.

Bilkø utenfor vaksinesenter i Florida.

FLORIDA: Køer utenfor et vaksinesenter i solstaten.

Foto: Greg Lovett / AP

– Vi har blitt kontaktet av kunder som var klare til å fly til Florida, hvis de fikk garantier om vaksine, for så å fly tilbake samme dag, sier toppsjefen i et selskap som leier ut privatfly i Canada.

Det skapte sterke reaksjoner, og i slutten av januar ble det full stopp.

– Vaksineturisme er ikke lov, sa Floridas beredskapssjef Jared Moskowtiz.

Siden er det innført bokrav på minst tre måneder i året for å få vaksine. Men over 40.000 personer rakk å få vaksiner før innstrammingene ble innført.

«Strand, mohito og vaksine»

Tom strand i Cuba

TOM STRAND: Cuba håper å fylle slike strender med vaksineturister.

Foto: ALEXANDRE MENEGHINI / Reuters

Selv fattige Cuba frister utenlandske turister med Covid-immunitet. Med bilder av deilige cubanske strender kjøres det nå reklamekampanjer i Sør-Amerika. Budskapet er ikke til å misforstå: «strand, Karibia, mohito og vaksine» står det i denne reklamen som nylig gikk på TV i Venezuela.

Laster Twitter-innhold

Cuba har et av verdens mest effektive helsesystem, ifølge Verdens helseorganisasjon. Nå er de i gang med å produsere 100 millioner doser av sin egen Soberana 2-vaksine.

Dette er en av fire lokalt produserte vaksiner som er i den siste og avgjørende testfasen, ifølge helsemyndighetene i landet. Lykkes cubanske forskere med en effektiv koronavaksine er det en enorm politisk og økonomisk seier for landet, ifølge eksperter.

– Dette er viktig, ikke bare medisinsk og humanitært for Cuba, men det kan også bli økonomisk svært lønnsomt hvis cubanerne får kontroll på viruset, sier Cuba-ekspert Richard Feinberg til New York Times.

Cuba har en svært velutviklet helsesektor. Forskerne deres er internasjonalt anerkjent, og innen medisinsk forskning regnes landet som en stormakt, skriver NY Times. De eksporterer ulike vaksiner til 30 land, og har i flere tiår sendt sine dyktige leger og sykepleiere verden rundt.

Cubanske leger med bilde av Fidel Castro

EKSPORTVARE: Cubanske leger på vei til Italia for å hjelpe til under pandemien.

Foto: ALEXANDRE MENEGHINI / Reuters

Folk tror at Cuba produserer medisiner i en garasje og gir det til folk. Det er ikke sant, sier Candace Johnson, direktøren ved kreftsykehuset Roswell park i USA.

De følger de samme høye standardene for produksjon av medisinsk utstyr som de fleste andre land, forteller den amerikanske sykehusdirektøren til New York Times.

Tilbyr all-inclusive turer

Mens indiske reiseoperatører har tilbudt all inclusive-turer til vestlige land. To vaksineturer til New York koster rett i overkant av 30.000 kroner. Det er sju ganger mer enn en gjennomsnittlig månedslønn i India. India er i full gang med massevaksinering av sin enorme befolkning på over 1,3 milliarder mennesker.

Verdens største vaksineringsprogram

Indere i vaksinekø

MASSEVAKSINERING: India sier de vil vaksinere 300 millioner innen juli i år.

Foto: Rafiq Maqbool / AP

Myndighetene har satt som mål å vaksinere 300 millioner mennesker innen august i år. Men vaksineutrullingen har støtt på problemer, og man frykter de ikke vil nå det målet. Det betyr at alle under 50 år må kanskje vente til slutten av året, eller til neste år.

Denne gruppen utgjør 260 millioner mennesker. Det er med andre ord et stort potensielt marked for vaksineturisme i verdens nest mest folkerike land.

Men India har ett fortrinn; mens andre land har støtt på flaskehalser i produksjonen sin, har India en enorm produksjonskapasitet, ifølge Wall Street Journal. Serum Institut of India produserer blant annet AstraZeneca-vaksinen. Selskapet har eksportert 45 millioner doser til andre land.

I tillegg masseproduseres den lokalt produserte Bharat Biotech-vaksinen. Den har har fått overraskende gode resultater under kliniske tester.

India er også en kjempe innen medisinsk turisme. Hvert år reiser over 600 000 mennesker fra hele verden til landet for behandling.

Lyspunkt

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger