NRK Meny
Normal

Til Kongo for å forhandle

En norsk delegasjon reiste mandag til Kinshasa for å innlede forhandlinger med kongolesiske myndigheter om soningsoverføring for Tjostolv Moland og Joshua French.

Moland og French

I september starter forhandlingene om utlevering av Moland og French til Norge.

Foto: Junge, Heiko / Scanpix

Delegasjonen ledes av departementsråd Morten Ruud fra Justisdepartementet og består av to personer fra Utenriksdepartementet og to fra Justisdepartementet, opplyser Justisdepartementet til NTB.

Les også: Forhandlinger om French og Moland i september

Forhandlingene har vært utsatt

Spesialrepresentant i UD Arild Øyen, som er med i delegasjonen, bekrefter overfor NTB at delegasjonen er på vei til Kongo og at man ser for seg å være ut uka i første omgang.

En avtale mellom norske og kongolesiske myndigheter om å starte forhandlinger om utlevering av de to dødsdømte nordmennene Joshua French og Tjostolv Moland i begynnelsen av august ble avlyst.

French og Moland sitter fengslet i Kisangani, dømt til døden for drap på en sjåfør i 2009.

Dødsdømt tre ganger

Joshua French (28) og Tjostolv Moland (29) fikk i mai en dødsdom for tredje gang i Kongo. De to valgte å akseptere dødsdommene fordi de ikke hadde tillit til at en anke ville føre frem.

Les også: Kongo-forhandlinger starter i september

Les også: Kongo-forhandlingene utsatt

Kongo har ikke fullbyrdet dødsdommer siden 2003, og både utenriksminister Jonas Gahr Støre og andre diplomater har fått forsikringer fra Kongo om at de to ikke vil bli drept.

Norske myndigheter har ikke vært villige til å forhandle om en utlevering av nordmennene før det foreligger en rettskraftig dom.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger