NRK Meny
Normal

Forhandlinger om French og Moland i september

Forhandlingene med Kongo om utlevering av Tjostolv Moland og Joshua French skal starte første uke i september, sier ambassadør Jon Vea.

En avtale mellom norske og kongolesiske myndigheter om å starte forhandlinger om utlevering av de to dødsdømte nordmennene Joshua French og Tjostolv Moland i begynnelsen av august ble avlyst.

Nå sier kongolesiske myndigheter at de er klare til å starte samtalene tidlig i september, skriver dagbladet.no.

– Vi har fått beskjed om at samtalene kan starte første uka i september, sier Vea, som understreker at det alltid er usikkerhet rundt planlagte møter i Kongo.

Det ligger an til at en delegasjon med byråkrater fra Justisdepartementet reiser til Kinshasa for å ha samtaler med kongolesiske myndigheter. Norske diplomater vil bistå delegasjonen, skriver dagbladet.no.

Advokat Morten Furuholmen

Advokat Morten Furuholmen på vei inn i rettslokalet i Kisangani tidligere i år.

Foto: Heiko Junge / Scanpix

– Ubetinget positivt

De to kongodømte nordmennenes advokat, Morten Furuholmene, er fornøyd med at forhandlingene om soningsoverføring kommer omsider i gang.

– Forhandlingene skulle egentlig funnet sted allerede i midten av august, men det er likevel ubetinget positivt at man nå får formalisert og etablert kontakter. Nå kan vi i beste fall få en avklaring i dette dramaet som har pågått i godt over ett år, sier Furuholmen.

Advokaten håper at man finner en løsning som er gunstig for Moland og French. Mer konkret håper han på en full benådning - uten at det blir vilkår om etterfølgende soning i Norge.

– I den grad det ikke er mulig, må vi forhandle om en eventuell soningsoverføring. Vi må ta til takke med det som er mulig å oppnå, for den situasjonen Moland og French nå befinner seg i, er farlig og innbyr til en reell risiko for fysisk og psykisk overlast, sier han.

– Økonomiske krav kan by på utfordringer

Furuholmen forteller at han ikke har riktige forutsetninger for å gi noen prognoser for hvorvidt forhandlingene vil lykkes, men han tror at de økonomiske kravene i dommen kan by på utfordringer.

– Her har det blitt rettet krav om beløp som ligger tre ganger høyere enn bruttonasjonalproduktet i Kongo. Disse kravene kan ikke Norge imøtekomme basert på den rettsbehandlingen som har funnet sted, sier Furuholmen.

Dødsdømt tre ganger

Joshua French (28) og Tjostolv Moland (29) fikk i mai en dødsdom for tredje gang i Kongo. De to valgte å akseptere dødsdommene fordi de ikke hadde tillit til at en anke ville føre frem.

Kongo har ikke fullbyrdet dødsdommer siden 2003, og både utenriksminister Jonas Gahr Støre og andre diplomater har fått forsikringer fra Kongo om at de to ikke vil bli drept.

Norske myndigheter har ikke vært villige til å forhandle om en utlevering av nordmennene før det foreligger en rettskraftig dom.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt