Hopp til innhold

Tidligere høyesterettsdommer Ketil Lund ut mot staten: – En latterliggjøring

OSLO TINGRETT (NRK): Lund ble opprørt over regjeringsadvokatens innledningsforedrag i klimarettssaken. – Aldri opplevd lignende i mine 19 år som høyesterettsdommer, sa han i retten.

Ketil Lund, Truls Gulowsen og Ingrid

Advokat Ketil Lund (tv), Truls Gulowsen, leder i Greenpeace Norge, og Ingrid Skjoldvær, leder i Natur og Ungdom, i Oslo tingrett tirsdag i den historiske klimarettssaken der miljøorganisasjonene og delvis Besteforeldrenes klimaaksjon saksøker staten for oljeboring i Barentshavet.

Foto: Heiko Junge / NTB scanpix

CO₂ i atmosfæren
422,8 ppm
1,5-gradersmålet
+1,12 °C
Les mer  om klima

Lund gikk i sitt partsinnlegg hardt ut mot regjeringsadvokat Fredrik Sejersted som representerer staten i klimasøksmålet. Rettssaken, som er Norges første klimasøksmål, startet i dag i Oslo tingrett.

– Regjeringsadvokaten kaller det amerikanisering og en forestilling. I løpet av mine 19 år som høyesterettsdommer kan jeg ikke huske at man på denne måten har forsøkt å latterliggjøre motparten. Jeg ble opprørt over det, sa Lund.

Bakgrunnen for søksmålet er at Greenpeace og Natur og Ungdom mener tildelingen av oljelisenser i Barentshavet er lovstridige.

Har vi egentlig lov til å hente opp mer olje? Dette er den historiske klimarettssaken som skal avgjøre det.

– Føler et ansvar

Under sitt innlegg betegnet regjeringsadvokat Fredrik Sejersted kampanjen til miljøbevegelsen som en amerikanisert forestilling.

Tidligere høyesterettsdommer Ketil Lund er medlem av organisasjonen Besteforeldrenes klimaaksjon, som er partshjelper i saken. Han holdt dermed et innlegg under rettssakens første dag.

Lund kan skilte med en høy stjerne i norsk rettssystem og offentlighet med sine 19 år som høyesterettsdommer og som formann i Stortingets granskingskommisjon for de hemmelige tjenester.

Han forteller at han vokste opp i et smalhans-Norge og opplevde som mange mer velstand etter oljealderens inntog.

– Jeg føler et ansvar for det vi har vært med på ovenfor kommende generasjoner. Derfor er jeg med i Besteforeldrenes klimaaksjon.

– Paragraf 112 er den siste skanse som skal beskytte oss. Paragrafen er bevisst plassert innunder menneskerettigheter i Grunnloven. Den beskytter vårt livsgrunnlag og må derfor ses som en menneskerettighet, sa Lund.

– Forsøk på å flytte makt til Domstolen

Regjeringsadvokat Sejersted sa under sitt innlegg det motsatte – at klima ikke er å anse som en menneskerett.

Fredrik Sejersted

SKURRER: Regjeringsadvokat Fredrik Sejersted mener politisk aktivisme skurrer med en rettssak.

Foto: Kristine Hirsti / NRK

Sejersted viste til medieoppmerksomhet, isskulpturen satt opp utenfor tinghuset av saksøkerne Greenpeace og Natur og Ungdom da han kalte søksmålet en amerikanisering av den norske domstolen og et forsøk på å flytte makten fra Stortinget til Domstolen.

– Det er nytt at en rettssal brukes som en politisk arena. Av alle samfunnsspørsmål er miljø og klima noe av det som debatteres mest. Men det er ikke en debatt som bør rettsliggjøres på amerikansk vis. Dette er en forestilling, sa regjeringsadvokat Fredrik Sejersted i sitt innledningsforedrag.

Saken er den første i sitt slag i Norge. Verden over har det imidlertid vært nærmere 900 slike saker til nå, viser en oversikt fra FNs miljøprogram. Få av sakene har imidlertid vunnet fram i retten. En seier i Norge kan dermed skape en viktig presedens også internasjonalt.

AKTUELT NÅ