Hopp til innhold

Terrortrussel henlagt: PST finner ikke avsender

Det er over et år siden norske politikere og media mottok et trusselbrev fra en person som utga seg for å være celle to i Anders Behring Breiviks nettverk. PST tok trusselen alvorlig, men nå er saken henlagt. PST klarer ikke å finne avsenderen.

Breiviks nestkommanderende

Et trusselbrev fra avsendere som påstod å være del av Anders Behring Breiviks Knights Templar-nettverk, ble sendt til en rekke politikere og media i august i fjor.

Foto: Junge, Heiko/Montasje NRK / NTB scanpix

Martin Bernsen

Informasjonssjef i PST Martin Bernsen.

Foto: Åserud, Lise / SCANPIX

Det siste året har politiets sikkerhetstjeneste (PST) forsøkt å finne ut hvem som står bak trusselbrevet som ble sendt på epost til media og store deler av det politiske Norge 13. august i fjor.

Avsenderen hevder å være Anders Behring Breiviks nestkommandør, og truet blant annet med å likvidere samfunnstopper.

PST uttalte at de så svært alvorlig på saken, men bekrefter nå overfor NRK.no at saken ble henlagt i juni.

– Det har ikke vært noen pågripelser i forbindelse med denne saken, sier informasjonssjef i PST Martin Bernsen til NRK.no.

Hvem som står bak trusselbrevet og hva slags motiver denne personen har, forblir derfor ubesvart.

Oppfordret til terror

PST valgte i fjor å starte etterforskning av trusselbrevet fordi avsenderen oppfordret til terror og truet myndighetspersoner.

– Vi har gjort undersøkelser for å prøve å identifisere avsender eller avsendere. Det har vi dessverre ikke lyktes med, sier Bernsen.

– Usikkert om det var en reell trussel

Brevet ble sendt samme dag som 22. juli-kommisjonen la fram sin rapport. Personen truet med å drepe dersom ikke Anders Behring Breivik ble frikjent. Ifølge brevskriveren ofret Breivik sitt liv for kampen mot multikulturalisme.

Brevet ble blant annet sendt til flere FrP-politikere, deriblant Christian Tybring-Gjedde, Peter N Myhre og Per-Willy Amundsen.

PST vil ikke gi en detaljert beskrivelse av etterforskningen, selv om den nå er henlagt.

– Det er flere faktorer som spiller inn i denne type saker. Det handler om måten man fremstiller trusler på som kan være avgjørende for om man kommer i mål i en slik etterforskning. Vi mottar trusler jevnlig og vi har oppsøkt personer som har ytret seg på nettet ved flere anledninger.

– Vi må vurdere om truslene er reelle trusler eller ikke. Det lyktes vi ikke med å finne ut i denne saken, sier Bernsen.

Kryptert e-post

NRK.no har undersøkt e-posten man hadde mottatt i fjor. Den spores tilbake til en nettadresse som peker inn i Tor-nettverket. Dette nettverket sørger for at filene blir kryptert og rekryptert gjentatte ganger på avsenderens datamaskin, før den sendes gjennom tilfeldige servere fram til mottaker.

NRK.no vet at eposten som ble benyttet er registrert hos Yahoo. E-postkontoen ble opprettet 13. august 2012 fra gratistjenesten RocketMail, altså samme dag som trusselbrevet ble sendt ut.

Surfing via Tor Anonymity Network vil så godt som umuliggjøre sporing, men mindre opphavsmannen allerede er under oppsikt.

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger