– Vi har tenkt å finne ut hvem som har sendt dette brevet

PST ser svært alvorlig på trusselbrevet som ble sendt til en rekke politikere og pressefolk mandag. Avsenderen hevder personen er en del av Anders Behring Breiviks Knights Templar-nettverk.

Breiviks nestkommanderende

Et trusselbrev fra avsendere som påstod å være del av Anders Behring Breiviks Knights Templar-nettverk, ble sendt til en rekke politikere mandag.

Foto: Junge, Heiko/Montasje NRK / NTB scanpix

– PST vurderer dette brevet som en trussel, vi tar det veldig alvorlig, og etterforsker det, forteller politiadvokat Anne Karoline Bakken Staff i PST til NRK.

Truer med å likvidere samfunnstopper

Samme dag som 22.juli-kommisjonen la fram sin rapport om det største terrorangrepet på norsk jord, mottok en rekke politikere og pressefolk brevet, som inneholder trusler om å likvidere samfunnstopper, dersom ikke Breivik blir frikjent.

Brevet er sendt på e-post og avsenderen hevder å være en del av celle to i Knights Templar Norge. I følge brevskriveren ofret Breivik sitt liv for kampen mot multikulturalisme.

Les mer: Stortingsrepresentanter mottok påstått Knights Templar-brev
Les også: – Breivik kunne ha blitt pågrepet tidligere
Les også: Faremo: – Ikke godt nok forberedt

I brevet står det blant annet:

«Det at han nå muligens skal bli ignorert på ny og bli erklært "utilregnelig" av det falske og korrupte maktapparat, er for oss ulevelig og urettferdig. Da har i så fall alle de som døde ved hans sverd gått bort forgjeves. Vi krever derfor vår kommandants frikjennelse og en annerkjennelse av hans påberopelse av nødrett i denne krig.»

Anne Karoline Bakken Staff

Politiadvokat i PST, Anne Karoline Bakken Staff, sier de vil finne den som har sendt trusselbrevet.

Foto: Stig Jaarvik / NRK

– Bærer preg av tilsvarende språk som manifestet

PST sier at det er noe med helheten som gjør at de tar disse truslene alvorlig.

– Dette brevet kommer i en kontekst, det viser til 22. juli-handlingene og bærer preg av tilsvarende språk som manifestet til den terrortiltalte, sier Staff.

Ifølge PST har de mottatt informasjon om at en rekke politikere på flere nivå og presse har mottatt dette to sider lange brevet.

– Vi samler nå inn info om alle mottakere.

– Prioriteres høyt

PST kan ikke si noe om avsenderen, men forteller at de har mailadresser som de nå følger. Det er ikke en enkel jobb, forteller Staff.

– Det er noen utfordringer her, dette dreier seg om internett, og det dreier seg om emailadresser, der er det noen utfordringer.

Staff sier dette er en sak som nå prioriteres høyt i PST.

– Vi setter på de ressursene som vi mener trengs, og vi har tenkt å finne hvem som har sendt dette brevet.

Eksperter tviler på ektheten i brevet

Eksperter på terror og ytre høyre forteller til NTB at de tviler sterkt på ektheten i trusselbrevet fra personen som hevder å være nestkommanderende i Knights Templar Norge.

Jan Oskar Engene

Terrorforsker Jan Oskar Engene tviler på ektheten i terrorbrevet som ble sendt ut mandag.

Foto: Junge, Heiko / Scanpix

– Det er enkelt å påstå ting. Alle opplysningene og påstandene fra Anders Behring Breivik om Knights Templar er kjent for hele verden. Det er en enkel sak å hekte seg på det Breivik påstår og utnytte det i alle slags øyemed, sier terrorforsker og førsteamanuensis Jan Oskar Engene til NTB.

Frilansjournalist og forfatter Øyvind Strømmen har også vanskelig for å tro at brevet fra den påståtte celle to, er ekte.

– Det mest sannsynlige er at dette er skrevet av en person som ikke har noe med Breivik å gjøre, men som kan dele hans oppfatninger. På meg virker det ikke sannsynlig at det skal eksistere et slikt nettverk som Breivik har beskrevet. Innholdet rimer også ganske dårlig med de beskrivelsene som Breivik selv har gitt av sitt påståtte nettverk i Norge, sier Strømmen til NTB.

Les mer: Håper Breivik straffes for drapene
Les også: – Hvorfor skulle Knights Templar velge Breivik?
Les: Politiet mener Breivik har diktet opp tempelridderorganisasjon
Les også: Slik har Breivik tonet ned Knights Templar

– Dette er et brev vi må ta alvorlig

Til tross for at dette er en høyt prioritert sak hos PST, innrømmer Staff at det er uvisst hvor alvorlig truslene i dette brevet skal tas.

– Vi kan ikke være sikre på noen ting, men har lest teksten og har det bakteppet vi har, og vurderer at dette er et brev vi må ta alvorlig.

Lyspunkt

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger