Hopp til innhold

Internrevisjon: Telenor sponset militære og politi i Bangladesh

Telenor bekrefter saken og innrømmer at kontrollen med sponsormidler ikke har vært god.

Signve Brekke

ASIA-TRØBBEL: Toppsjef i Telenor Sigve Brekke har vært ansvarlig for selskapets satsing i Asia. Nå viser intern gransking at selskapet har sponset militære og politi i et av landene selskapet har investert stort i; Bangladesh.

Foto: Grøtt, Vegard Wivestad / NTB scanpix

Telenors har sponset politi og militære i Bangladesh og skal samtidig ha fått bistand fra myndighetene i landet, skriver Dagens Næringsliv. Telenors internrevisjon skal ha avdekket 11 brudd på egne regler.

Telenor bekrefter i kveld at selskapet burde fulgt opp de kritikkverdige sponsoravtalene i Bangladesh bedre.

«Telenor arbeider med å forsterke rutinene for tildeling og kontroll av sponsormidler ytterligere. Styret i Telenor har tidligere behandlet saken og vurdert Sigve Brekkes involvering, og anser saken som ferdig konkludert når det gjelder Brekkes håndtering», heter det i pressemeldingen.

Sigve Brekke var fra 2008–2015 sjef for Telenors satsing i Asia, og Bangladesh var hans ansvar.

Beskyttelse

Brekke var dessuten frem til i fjor styreleder for selskapet i Bangladesh. Han er dermed direkte ansvarlig for de kontroversielle utbetalingene.

Utbetalinger til militæret og politiets spesialstyrker Rapid Action Battalion (RAB) i Bangladesh skal ha ligget på styrets bord.

RAB er av flere organisasjoner blitt beskyldt for brudd på menneskerettigheter, blant annet torturering av fanger og trakassering av regimets politiske motstandere.

DN skriver at Telenors datterselskap, og personer i ledelsen der, har fått beskyttelse av politiet i Bangladesh. Blant annet i forbindelse med lokale streiker.

Fortsatt styremøte

Telenors styre sitter fortsatt i styremøte i kveld. Styremøtet startet i morges og er ventet å fortsette tirsdag. Det problematiske forholdet mellom Sigve Brekke og styreleder Gunn Wærsted står trolig på dagsorden.

Bangladesh-saken skal i lengre tid har vært kjent for Telenorstyret og de har denne høsten behandlet saker som handler om bekreftede utbetalinger fra Telenors Grameenphone til både militæret og til politiets spesialstyrker i landet.

Bangladesh Opposition Strike

SPESIALSTYRKER: Slike militære styrker har Telenor sponset i Bangladesh mot at de har fått bistand fra myndighetene i landet.

Foto: A.M. Ahad / Ap

Sponset militære og politi

Telenors selskap i Bangladesh heter Grameenphone.

Paradoksalt nok ble selskapet som har sponset spesialstyrker i sin tid etablert av den tidligere nobelsfredsvinner Muhammad Yunus, og Telenor kjøpte seg inn i selskapet for rundt 15 år siden.

Telenor eier 55,8 prosent av Grameenphone.

Les også: Mener Telenor må ut av India

Asia til besvær

DN har tidligere skrevet at det er forhold fra Sigve Brekkes tid som Asia-sjef i Telenor som være årsaken til at styreleder Gunn Wærsted ba ham gå.

Bangladesh-saken skal ha vært sentral i Telenor-styrets vurdering av Sigve Brekkes stilling denne høsten, ifølge DN.

Telenors styreleder Gunn Wærsted skal ha bedt Sigve Brekke om å trekke seg frivillig, ifølge avisen.

Les også: Hemmeligholder ekstern granskingsrapport

Det todagers styremøtet var berammet lenge før DN i forrige uke skrev at styreleder Gunn Wærsted har forsøkt å kvitte seg med Telenor-sjef Sigve Brekke.

Næringsminister Monica Mæland (H) sa i forrige uke at hun har tillit til styreleder og styret i Telenor, og at det er noe hun har til alle selskapene der staten er eier.

Wærsted ble styreleder for ett år siden, etter at næringsminister Mæland kastet Svein Aaser som styreleder.

Les også: Iskaldt mellom Telenor-topper

AKTUELT NÅ