Tar ut tiltale mot Krekar: – Har vært fengslet lenger enn eventuell straff

Riksadvokaten ber nå om at det tas ut tiltale mot Mulla Krekar for oppfordring til straffbare handlinger. Forsvarer Brynjar Meling mener uansett at Krekar bør løslates.

Mulla Krekar på veg inn til rettsmøtet.

Mulla Krekar, her på vei inn til det første fengslingsmøtet i februar, fremstilles for varetekt fredag.

Foto: Simon Solheim / NRK

Til VG sier Meling torsdag at Riksadvokaten nå ber om at statsadvokaten tar ut tiltale mot Mulla Krekar for brudd på paragraf 140 i straffeloven, som omhandler oppfordring til straffbare handlinger.

Om han også blit tiltalt for å ha fremsatt trusler slik han er siktet for, er foreløpig ikke avgjort.

Fredag fremstilles Najmuddin Faraj Ahmad, også kjent som mulla Krekar, nok en gang for varetektsfengsling i Oslo tingrett. Krekars forsvarer sier det ved sist fengsling i juni ble tatt utgangspunkt i tiltalen skulle være klar innen fengslingsperioden på åtte uker.

– Slik jeg ser det var det nærmest en forutsetning at dette skulle være avklart, og at saken også var berammet. Så får det være opp til tingretten å vurdere hvilken betydning dette får, sa Meling til NRK tidligere torsdag.

Han sier han kommer til å begjære sin klient løslatt ved morgendagens fengslingsmøte, slik han også gjorde for åtte uker siden. Krekar har nå sittet fem og en halv måned i varetekt, etter at han ble pågrepet for NRK-intervjuet.

– Om det han (Krekar, journ.anm.) har gjort i det hele tatt hadde vært straffbart, hadde han uansett vært ferdigsonet nå, sier Meling.

«Vil sende en gave til dem som dreper ham»

Advokat Brynjar Meling

Forsvarer Brynjar Meling mener Krekar har sittet varetektsfengslet lenge nok.

Foto: Johansen, Carina / NTB Scanpix

Det var i februar i år at Najmuddin Faraj Ahmad, eller mulla Krekar som han også er kjent for, i et lengre intervju med NRK sa at han ville «sende en gave» til den som dreper en kurder han også tidligere er dømt for å ha truet.

Krekar sa også at han var «selvsagt var glad» for terrorangrepet på redaksjonen til satiremagasinet Charlie Hebdo i Paris i januar i år. Dagen etter intervjuet ble Krekar pågrepet i sitt hjem på Tøyen, og siket for oppfordring til straffbare handlinger.

Kort tid etterpå ble det kjent at siktelsen var utvidet til også å gjelde trusler. Allerede før NRK-intervjuet var Krekar under etterforskning for uttalelser han hadde gitt til en kurdisk TV-kanal om den nevnte kurderen.

Ferierende statsadvokat

Allerede i juni sendte Oslo-politiet saken mot Krekar til statsadvokaten. Riksadvokaten sendte imidlertid saken tilbake til statsadvokaten, og ba om ytterligere etterforskning.

Først 4. august fikk Oslo-politiet det siste dokumentet man manglet for at saken igjen kunne sendes tilbake statsadvokaten. Dette er en sakkyndigrapport, som etter det NRK forstår beskriver Krekars stilling i det ekstreme, islamistiske miljøet. Saken ble deretter sendt videre til statsadvokaten, der den har blitt behandlet av en stedfortreder for ferierende statsadvokat Kristin Røhne, og sendt tilbake til Riksadvokaten.

Torsdag får NRK opplyst at Riksadvokaten ikke ønsker å kommentere om de har fattet en innstilling i saken. Etter det NRK forstår ble imidlertid denne oversendt statsadvokaten torsdag ettermiddag.

Rettssak

Det er derfor ventet at politiet fredag vil legge innstillingen fra Riksadvokaten til grunn for at Krekar skal holdes fengslet frem til en eventuell rettssak starter.

Politiadvokat Vegard Rødås i Oslo politidistrikt ønsker ikke å kommentere Melings utspill, og viser til morgendagens fengslingsmøte.

Oslo tingrett la ved forrige fengsling til grunn at en rettssak mot Krekar skulle komme i gang i begynnelsen av oktober.

Dei som fornærmar islam, fortener å døy, seier mulla Krekar i eit NRK-intervju. Mullaen støttar norske ungdommar som krigar for IS, og han seier han vil sende ei gåve til den som tek livet av ein av kurdarane han tidlegare er dømt for å ha truga.

VIDEO: – De som fornærmer islam, fortjener å dø, sier mulla Krekar i et NRK-intervju. Mullaen støtter norske ungdommer som kriger for IS, og sier han vil sende en gave til den som tar livet av en av kurderne han tidligere er dømt for å ha truet.

Lyspunkt

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger