Over 2.000 flyktninger krysset grensa til Ungarn

Mandag strømmet over 2.000 flyktninger fra Serbia til Ungarn. Det er det høyeste antallet på én dag noensinne. Flyktningene kom seg inn i landet før Ungarn rekker å blokkere grensen med gjerde.

Flyktninger krysser grensen til Ungarn

Flyktninger på vei inn i Ungarn fra Serbia.

Foto: Sandor Ujvari / Ap

Fire meter høyt og dekket av piggtråd. Det er det skarpe, første møtet flyktningene langs deler av grensa får med Ungarn.

Men fortsatt skal det gå noen dager før myndighetene i landet er ferdige med å tette igjen hele veien mot Serbia. Flyktningene som ennå ikke har rukket fram til Schengen-landet Ungarn begynner å få hastverk.

2.093 migranter kom seg inn i landet mandag. Det er ifølge lokalt politi ny rekord iløpet av én dag. Hittil i år har det kommet 100.000 migranter hit, mot 43.000 i hele fjor.

– Regjeringen søker nå EU om økonomisk hjelp til å takle flyktningstrømmen, sier landets statsminister, Viktor Orban, ifølge nyhetsbyrået Reuters.

Sovende baby

Mange av flyktningene som kommer er barn. Det er mangel på mat og vann, selv om provisoriske leire er satt opp for å avhjelpe situasjonen.

Foto: Armend Nimani / Afp

– Vil videre

De fleste flyktningene er fra Syria, Irak og Afghanistan. Mange mangler mat og vann, men bærer på et håp om et liv i et av de rike landene i Europa.

De har allerede krysset flere grenser når de ankommer Ungarn, som ofte også bare er et gjennomfartsland.

– De vil videre til Tyskland, Storbritannia, Sverige og enkelte andre rike Schengen-land, sier NRKs utenriksmedarbeider i Makedonia, Jan Espen Kruse.

Gjerde langs den ungarske grensen til Serbia.

Dette gjerdet ved byen Morahalom blokkerer grensen mellom Ungarn og Serbia i et desperat forsøk på å stoppe flyktningstrømmen.

Foto: LASZLO BALOGH / Reuters

Unntakstilstand

Over 100.000 flyktninger og asylsøkere har den siste måneden krysset grensen til inn EU, melder nyhetsbyrået Afp. Og ifølge FNs høykommissær for flyktninger har hittil i år 264.500 flyktninger kommet sjøveien til Europa.

Flyktninger på vei innover i Europa

I stadig flere land i Europa bygges spontane flyktningleire, men det største presset er i Sør-Europa. Dette bildet er tatt ved grensen mellom Hellas og Makedonia.

Foto: SAKIS MITROLIDIS / Afp

Myndighetene i Makedonia erklærte torsdag ettermiddag unntakstilstand på grunn av flyktningkrisen i landet, og nektet desperate flyktninger å krysse grensen fra Hellas.

Etter nesten tre dager måtte sikkerhetsstyrkene gi opp. Mange tusen migranter har siden lørdag strømmet nordover gjennom Makedonia til Serbia.

Mandag ettermiddag møttes Tysklands forbundskansler Angela Merkel og Frankrikes president François Hollande for å diskutere Europas store flyktningkrise. De foreslår å bruke EU-penger til å bygge nye, store mottakssentre for flyktninger i Hellas og Italia, og øke EU-landenes hjelp til verdens kriseområder.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt