Syke av samvær med voldelige foreldre

Barn blir skadet for livet av samvær med voldelige foreldre.

Overgrep
Foto: "Illustrasjonsfoto: www.colourbox.no"

Økt risiko for depresjoner, men også hjertesykdom og kreft er følgene for personer som er utsatt for vold eller seksuelle overgrep som liten.

Personer som har opplevd overgrep som barn, sliter med helsen i årevis etterpå.

- Ødelegger kroppen

Psykolog Judith van der Weele som har jobbet med overgrepsofre i 17 år bekrefter at mange får omfattende helseplager.

- Den stressede tilstanden kroppen er i gjennom barndommen ødelegger kroppen. Nedsatt immunforsvar, hjerteplager, smerter, astma, det kan være mye som kommer ut fra barndommens stress og fare, sier van der Weere til NRK.

I går fortalte NRK at en gjennomgang av barnefordelingssaker viser at de fleste barna ikke blir hørt om sine ønsker om samvær, selv om retten legger til grunn at en av foreldrene har vært voldelig.

Les mer: Niåring dro hjem til dommeren

Sju ganger flere får depresjon

Ole Rikard Haavet

Ole Rikard Haavet

Opplevelser av vold og seksuelle overgrep i barndommen kan føre til livsvarige helseskader forteller førsteamanuensis i medisin Ole Rikard Haavet.

– Det påvirker helsa senere i livet veldig sterkt. Dette er kanskje de erfaringene som påvirker helsa aller sterkest, sier Haavet til NRK.

Forskning som han og og internasjonale kolleger har gjennomført viser at vold og seksuelle overgrep gir sju ganger så stor sannsynlighet for depresjon senere i livet.

– Kan få kreft

Og det er ikke bare psykisk sykdom som kan bli følgen av å vokse opp med en voldelig forelder:

– Det gir også stor fare for andre sykdommer, som hjerte- og karsykdommer, infeksjoner og til og med kreft, sier Haavet.

Lyspunkt

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger