Masse snø, blankpolerte veier – og det blir verre

Stort snøfall gjør at kjøreforholdene er vanskelige og biler har kjørt av veien mange steder i landet i natt og på morgenkvisten.

Brøytebil på Rv4 ved Harestua i Akerhus.

BRØYTEKOLONNE: Stort snøfall, minusgrader og blankpolerte veier gjør kjøreforholdene svært vanskelige over store deler av Sør-Norge søndag. Dette bildet er tatt søndag på Riksveg 4 ved Harestua i Akerhus.

Foto: Paul Kleiven / NTB scanpix

Brøytebil i snøvær

SNØVÆR: Dette bildet er tatt på E18 ved Grimstadposten i Aust-Agder lørdag ettermiddag.

Foto: Tor Erik Schrøder / NTB scanpix

Meteorologisk institutt har sendt ut OBS-varsel om vanskelige kjøreforhold i Agder, Telemark, Buskerud, Vestfold, Oslo og Akershus søndag. Flere steder er det ventet store snømengder, kanskje opp mot en halvmeter.

Også i Østfold gjør snø og vind det vanskeligere å kjøre enn normalt. Det er kolonnekjøringer på flere fjelloverganger.

Laster Twitter-innhold

I Nord-Troms er det store mengder nysnø, og det er ventet at snøbygene vil nå større områder i dag. E6 er stengt over Kvænangsfjellet på grunn av snøras, og det er ikke ventet at veien åpner igjen før tidligst kl 18.

Laster Twitter-innhold

Blankpolerte veier

– Det er såpeglatt. Etter hvert som bilene trykker snøen ned, blir veien helt polert og glatt. I tillegg er det så kaldt at det ikke nytter å salte, ifølge operasjonsleder Kjartan Waage i Innlandet politidistrikt.

Glatte veier 9. januar

SMELL: Lørdag kolliderte disse bilene mellom Kolsås og Rykkin i Bærum. Det var et av mange uhell.

Foto: Even Onsrud / Privat

Beskjeden er omtrent den samme fra operasjonsleder Kjetil Indahl i Sør-Øst politidistrikt:

– Det er glattpolert på veiene. E18 og en rekke sideveier er svært glatte. Vi har fått en del meldinger om biler som har kjørt av veien og kjørt inn i hverandre når de skulle bremse ned ved kryss, sier han til NTB.

Også i Oslo er det vanskelige kjøreforhold. Politiet skriver på Twitter at vogntog og busser har satt seg fast i morgentimene søndag. Ruter melder at det er forsinkelser på flere T-banelinjer i Oslo søndag morgen på grunn av vekselproblemer.

– Ved Ring 1 og Ring 3 i Oslo har vi alt av tilgjengelig mannskap ute for å brøyte. Det vil ta tid å få brøytet alle veiene. Vi ber derfor folk om å beregne ekstra god tid og ha god avstand til andre, opplyser trafikkoperatør Rune Wahlstrøm i Statens vegvesen til NTB.

En halv meter snø

Også i Sør-Vest politidistrikt, Agder politidistrikt og Øst politidistrikt har det kommet advarsler om glatte veier i løpet av natten, og ingenting tyder på at problemene kommer til å stoppe med det første.

– Søndag blir forholdene verre, og vi venter at det blir mer problemer i forbindelse med snøfall, sier vakthavende meteorolog Rafael Escobar Løvdahl ved Meteorologisk institutt til NTB.

Snøfallet vil bare øke på i løpet av søndagen, spesielt i Agder, hvor det vil bli mellom 40 og 60 mm nedbør – noe som vil tilsvare opp mot en halvmeter snø.

– Temperaturene vil stige litt, så det blir tyngre snø av den typen som ikke forsvinner når du kjører forbi. Dermed må brøytemannskapene ut og arbeide, sier Løvdahl.

Påkjørt da han skulle hjelpe

Allerede lørdag begynte glatte veier å skape problemer i landet, spesielt i Romerike.

– Gjengangeren er at bilene kjører av veien eller inn i midtdeleren eller blir stående på tvers. Så har du oppbremsinger og påkjøringer bakfra, fortalte operasjonsleder Petter Olausson i Øst politidistrikt.

Dødsulykke Kløfta E6
Foto: Remi Presttun

Natt til søndag skjedde det en dødsulykke på E6 ved Kløfta i Akershus. En mann ble påkjørt da han gikk ut av bilen sin for å hjelpe en annen bilist som som hadde kjørt av veien.

Ved Hamar ble en mann og en kvinne lettere skadd da en bil kjørte av veien og gikk rundt på E6 melllom Vien og Nydal ved 2-tiden i natt.

Kolonnekjøring og stengte veier

– Kjør forsiktig, bruk hodet, advarer Vegtrafikksentralen. På deres nettsider kan du finne oversikt over forholdene på alle de store fjellovergangene i Sør-Norge og Nord-Norge.

På flere av fjellovergangene er det kraftig vind, snøbyger og redusert sikt. E134 over Haukelifjell har kolonnekjøring på grunn av uværet, det gjelder streningen mellom Haukelitunnellen og Austmannalitunnelen.

Rv 7 ved Haugastøl, Hardangervidda

Dette bildet er tatt på Rv7 Hardangervidda ved Haugastøl på 993 moh søndag morgen kl 9.41. Veien er bare åpen for tyngre kjøretøyer over 7,5 tonn.

Foto: Webkamera vegvesen.no

Også på Riksvei 7 over Harfangervidda er det kolonnekjøring for større kjøretøyer. Veien er stengt for personbiler på grunn av uværet.

På Fylkesvei 50 Hol – Aurland i Sogn og Fjordane er det vanskelig og kolonnekjøring kan bli innført på kort varsel. Det samme gjelder Fylkesvei 53 Tyin – Årdal. Det blåser liten kuling søndag morgen.

På E18 i Oslo-området er det falt store snømengder og brøytebilene kjører søndag morgen to og tre i bredden for å rydde veiene. Det fører til en del saktegående kø.

I Nord-Norge er E6 over Kvænangsfjellet i Nord-Troms stengt på grunn av snøras. Vegmeldingssentralen sier det blir ny vurdering av om veien kan åpnes kl. 12.

På E69 mot Nordkapp er det kolonnekjøring fra Skarsvåg.

På mange veier meldes det om fare for elg og rein som trekker ned mot veiene på grunn av mye snø.

Krasjet med brøytebil

I Vestfold melder politiet at en bilist skal ha kjørt i sikksak mellom brøytebilene på E18 før det gikk galt ved Islandkrysset i Holmestrand.

Laster Twitter-innhold

Varmere i Vest- og Midt-Norge

Det neste døgnet vil temperaturene stige. Meteorologisk institutt advarer om at det kan bli feil i prognosene.

Laster Twitter-innhold

Lys i mørketida

Du kan sjekke webkameraene til Statens Vegvesen og se hvordan kjøreforholdene er i sanntid. De automatiske kameraene er plassert på strategiske steder over hele landet.

I dag kan du for eksempel se dette smilende ansiktet i snøen langs E6 i Porsanger, på en vinterdag av det vakreste slaget.

Webkamera og smilefjes på E6 i Porsanger

VAKKERT LYS I MØRKETIDA: Webkamera langs E6 mellom Lakselv og Karasjok i Porsanger kommune i Finnmark søndag morgen kl. 13.18.

Foto: webkamera vegvesen.no

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger