Hopp til innhold

SV: – Målrettet angrep på fattige

Finansminister Siv Jensen (Frp) sier hun har gått svanger med budsjettet i ni måneder. – Har blitt et statsbudsjett bare en mor kan elske, sier SV.

– Det er bare moralisme. Det er velstående politikere som står med pekefingeren og sier at har det gått deg ille her i livet så kan du takke deg selv, sier SVs Snorre Valen om varslede kutt i trygdeytelser.

SVs Snorre Valen raser mot Høyre- og Frps første budsjett.

Finanspolitisk talsmann Snorre Valen i SV er lite imponert over det første statsbudsjettet til Høyre- og Frp-regjeringen.

Han kaller det et regelrett angrep på de fattigste i Norge.

– Vi må til Margareth Thatchers Storbritannia for å finne et lignende målrettet angrep på de med aller minst i samfunnet. Samtidig har man råd til en kjempefest for de aller rikeste, sier Valen.

SV: – Brutalt

Han sier budsjettets innretning ikke er noen overraskelse.

– Nå får vi se hvor brutalt dette kan fortone seg i virkeligheten.

Han er også kritisk til manglende satsing på klima og miljø, og på likestilling.

– Det er ingenting å skryte av på miljø, og null på likestilling. Den klart største posten i statsbudsjettet er skattekutt for dem som har mest fra før. Vanlige folk får skattekutt som ikke engang veier opp prisøkningen på barnehager. Dette er en meningsløs politikk, sier Valen.

Han peker på at regjeringen selv skriver i budsjettforslaget at de skal redusere skattene med nær 8,3 milliarder kroner. Halvparten av dette er reduksjon av formueskatten.

Ifølge forslaget til statsbudsjett for neste år skal personer med en inntekt på under 150.000 få et skattekutt på 500 kroner, mens de som tjener over to millioner får 38.400 kroner mindre i skatt.

For personer med en inntekt mellom 350.000 og 400.000 kroner, blir det gjennomsnittlig skattekuttet på 900 kroner.

Sp: – Ser ut som de har glemt resten av landet

Også Senterpartiets leder Trygve Slagsvold Vedum reagerer på skatteprofilen i budsjettet. Han mener kuttene i utgangspunktet kun gavner rike i storbyene.

– Dette er et budsjett som prioriterer de som bor i de største boligene i de rikeste områdene av landet. Resten av landet ser det ut til at de har glemt.

Skuffet?

Det er litt som forventet. Høyre for mest gjennomslag og Frp minst, det er skuffende lav økning i samferdselsbevilgningene i forhold til lovnadene fra Frp også virker det som om det kommer til å bli mye kutt på kommunale skoler, sier Slagsvold Vedum.

KrF: – Den sosiale profilen må bedres

Én av regjeringens samarbeidspartnere, KrF, sier de er misfornøyd med flere av postene som berører deres kjernesaker.

De peker på at den sosiale profilen i budsjettet må bedres, at bistandsrammen er for lav og at man trenger en sterkere miljøprofil.

De er også enige med Senterpartiet når det gjelder forholdet mellom by og land.

– Budsjettet må bedres når det gjelder distriktene, sier finanspolitisk talsmann Hans Olav Syversen i en pressemelding.

Kritikk til tross, finansminister Siv Jensen (Frp) er strålende fornøyd med eget budsjett.

Venstre: – En provokasjon

– Klimaprofilen i budsjettet må styrkes betydelig. Det betyr å rette opp kutt, samt å styrke klimaforliket og øke kollektivsatsingen, sier Venstres finanspolitiske talsmann Terje Breivik til NTB.

Det er ingen spor av grønt skatteskifte i budsjettet regjeringen foreslår, påpeker han.

– I stedet kutter de grønne avgifter med rundt en milliard kroner. Det er en ren provokasjon, når vi vet at høyere pris på forurensing kombinert med lavere skatt på bedrifter og arbeid er en del av løsningen på klimaproblemet. Det blir en hovedoppgave for Venstre å få inn i budsjettet, sier Breivik

Regjeringen har ikke fulgt opp fjorårets budsjettavtale om innføring av skattefradrag for enøktiltak og fjerning av moms på leasing av elbil, slår Breivik fast.

(NRK/NTB)

Finansminister Siv Jensen er fornøyd med Solberg-regjeringens økonomiske prioriteringer for statsbudsjettet for 2014.
Jensen om sosial profil på budsjettet

Lyspunkt

AKTUELT NÅ