Hopp til innhold

SV-politiker vil ha Treholt-kommisjon

SVs Akhtar Chaudhry mener Treholt-saken svekker folks tillit til politiet og påtalemyndigheten og mener det bør opprettes en uavhengig granskingskommisjon.

Akhtar Chaudhry

Akhtar Chaudhry vil ha en uavhengig gransking av Treholt-saken.

Foto: Håkon Mosvold Larsen / Scanpix

Chaudry henter inspirasjon fra Lund-kommisjonen fra 90-tallet, som ble nedsatt for å granske det hemmelige politiet.

Han mener det i kjølvannet av Treholt-saken er på tide med en ny uavhengig granskingskommisjon.

– Det er igjen fremmet alvorlige påstander om politiet, metodebruken og habiliteten til riksadvokaten og statsadvokaten. Det eneste organet som nå både er uhildet og har ansvar og innflytelse, er Stortinget, sier Chaudry til NRK.

Må rydde opp

Akthar Chaudhry er medlem av Stortingets presidentskap. Det var også presidentskapet som på nittitallet tok initiativ til Lund-kommisjonen. SV-politikeren legger ikke skjul på at han blir preget av det som kommer frem i Treholt-saken.

– Det gjør meg trist. Det har satt hele rettsstaten og politiets tillit på prøve. Det hadde jeg håpet at vi kunne vært foruten. Nå må vi rydde opp i dette, sier SV-politikeren.

Har ikke tatt stilling

Når opprydningsarbeidet eventuelt skal starte er foreløpig uvisst. Justisminister Justisminister Knut Storberget tar utspillet fra Chaudrys til etteretning, men fastholder at regjeringen i alle fall ikke har tatt stilling til noen granskning ennå.

– Regjeringen har ikke tatt noen beslutning om dette. Verken om, når eller hva slags form det skal ha. Så det må vi komme tilbake til, sier Storberget til NRK.

Lyspunkt

AKTUELT NÅ