SV vil forby profitt på asylmottak

En akuttplass på asylmottak koster 700 kroner døgnet og sikrer millioninntekter for private eiere. – Et enormt pengesløseri, mener SV.

Snorre Valen

VIL HA ENDRING: Snorre Valen mener det er ulogisk at flyktninger skal være business.

Foto: Ruud, Vidar / NTB scanpix

– SV ønsker å forby profitt på både asylmottak og annen velferd. Vi får mer effektive tjenester hvis hver eneste krone vi bevilger til asylmottak faktisk går til asylmottak, sier SV-leder Audun Lysbakken til Dagbladet, som først omtalte saken.

Partiet har fremmet et forslag i Stortinget, der de ønsker en oversikt over hvilke metoder som brukes for å hente ut profitt på offentlige tjenester.

– Målet er at penger som utbetales til offentlig velferd, i helhet skal gå til nettopp det, sier SVs nyvalgte nestleder Snorre Valen.

– Situasjonen med asylmottak er det mest akutte akkurat nå. Det er en enorm inntjening for noen få asylbaroner, som er et enormt pengesløseri. De store utbyttene som går til eierne, burde gått til å håndtere den akutte situasjonen vi er i. Det er ikke noe logikk i at mottak av flyktninger skal være stor business, sier han.

15 millioner i uka

Kjartan Dirdal

ASYLSØKERNE ER HOVEDFOKUS: Kjartan Dirdal vil ikke legge seg opp i politiske beslutninger.

Foto: Rolf Marnburg / NRK

Tall fra UDI viser at en akuttplass på et asylmottak i gjennomsnitt koster 700 kroner døgnet. Hero Norge er en av de store aktørene med totalt 12.000 mottaksplasser. 3.000 av dem er akutte innkvarteringer. Hvis vi regner en døgnpris på 700 kroner, vil Hero Norge motta nærmere 15 millioner kroner i uka.

– Hva tenker dere om et forbud mot profitt?

– Dette er en politisk beslutning. Vårt hovedfokus er å gi alle asylsøkere som kommer tak over hodet og et godt mottakstilbud, sier Kjartan Dirdal, Utviklingsdirektør i Hero Norge.

– Mottakssystemet i Norge er under et svært stort press på grunn av flyktningkrisen. Vårt mål er derfor å sørge for at asylsøkere skal få et nøkternt og trygt botilbud mens de venter på sin søknad.

Hero Norge planlegger etablering av 2 000 nye ordinære mottaksplasser i løpet av 2015, vi vil da vokse fra 32 til 80 mottak.

Flere partier vurderer begrensninger

Andre Nikolai Skjelstad

VIL HA STØRRE KONTROLL: Andre Nikolai Skjelstad mener UDI betaler for mye.

Foto: Venstre

Saken som SV har fremmet skal behandles til våren i finanskomiteen. Snorre Valen og hans parti er villige til å diskutere alle muligheter som kan innskrenke profitten til de private aktørene.

– Asylmottakene synliggjør hva problemet er. Vi løser problemer med å legge enorme summer i private lommer. Det er en utfordring, enten du er for eller imot privatisering, eller på høyre eller venstresiden av politikken, mener Valen.

Venstre, KrF og Arbeiderpartiet har uttrykt ønske om mulige begrensninger for utbytte for asylbaroner.

– UDI må få en større kostnadskontroll og anbudsregelverket må bli tydeligere. Vi må gi kommunene større grad av styring, sier Venstres innvandringspolitiske talsperson Andre N. Skjelstad til Dagbladet.

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger