SV støtter regjeringen

Landsstyremøtet i SV lemper på kravet om at det må være CO2-rensing av gasskraftverket på Mongstad fra dag en.

Helen Oddveig Bjørnøy
Foto: Bjørn Sigurdsøn, Sigurdsøn, Bjørn

Landsstyret vedtok i dag enstemmig at det må stilles krav om rensing av CO2 i utslippstillatelsen, men sier ikke noe om når

Kristin Halvorsen
Foto: Jarl Fr. Erichsen, Erichsen, Jarl Fr.

Vedtaket er i tråd med regjeringens holdning.

Alle konsesjoner om gasskraftverk må binde utbyggerne både juridisk og økonomisk til å fatte beslutninger, prosjektere og investere i CO2-håndtering, vedtok landsstyret. 

Presiseringen om rensing var tatt med i et eget detaljert avsnitt fra redaksjonskomiteen.

- Ikke samme time

- Det trenger ikke å være samme time eller samme dag, men det skal ikke være noen som helst fare for at et gasskraftverk blir stående uten at et renseanlegg kommer på plass, sier SVs nestleder Audun Lysbakken til NRK.

- Det er sånn at vi må ha klare garantier for at når utbyggingen av gasskraftverket starter, må også utbyggingen av renseanlegget starte. Disse prosessene må være parallelle, sier han.

Partileder Kristin Halvorsen viser til Soria Moria-erklæringen.

- Der står det  at det ikke skal bygges gasskraftverk uten rensing. Vi har ikke hatt noe ønske om at man skal kunne åpne for å tolke noe annet  inn i det, og heller ikke skal man ta omkamp på det. Soria Moria-erklæringen er svært god når det gjelder CO2-frie gasskraftverk.

- En veldig nær sammenheng

På spørsmål om hvorfor ikke SV krever rensing fra første dag, svarer hun.

- Fordi vi tar utgangspunkt i Soria Moria-erklæringen der det veldig klart stås fast at det ikke skal ikke bygges gasskraftverk i Norge  uten CO-rensing. Derfor må vi ha en parallell prosess . Det betyr at  det vil være en veldig nær sammenheng mellom oppstart av et gasskraftverk og rensing.

- Hvor lang tid kan det gå fra produksjonsstart til rensing er på plass?

-  Dett er bare flisespikkeri. Det viktigste er å sørge for at vi får en helt parallell prosess der ingen kan settes spørsmålstegn ved om gasskraftverket skal renses. Det må det, sier Kristin Halvorsen.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger