– Regjeringen har holdt foreldre med syke barn for narr

Regjeringen har i tre år varslet reform av ordningen som lar foreldre være hjemme for å pleie syke barn, uten at noe har skjedd. SV frykter reformen skal havne i skuffen.

Hilde Stoltenberg fikk pleiepenger i lengre tid, slik at hun kunne være hjemme fra jobben og pleie sin syke sønn, Aleksander (9). For halvannet år siden fikk hun avslag på pleiepengesøknaden.

MISTET STØTTE: Hilde Stoltenberg fikk lenge pleiepenger slik at hun kunne være hjemme og pleie sønnen Aleksander (9). For halvannet år siden fikk hun avslag fordi sønnen regnes som varig syk, og dermed ikke omfattes av ordningen.

– Regjeringen har holdt foreldre med syke barn for narr. De har sagt at de skal forbedre og gjøre nødvendige endringer i pleiepengeordningen, det ser vi at ikke har skjedd. Nå begynner tiden å renne ut, sier stortingsrepresentant Kirsti Bergstø.

NAVs hjemmesider oppgir at du kan få pleiepenger som erstatning for tapt arbeidsinntekt hvis du pleier sykt barn eller nære pårørerende i livets sluttfase.

Men i lengre tid har ordningen fått kritikk for å være for streng, byråkratisk og komplisert.

Avslag grunnet varig sykdom

Hilde Stoltenberg fikk lenge pleiepenger for å være hjemme og pleie sin syke sønn Aleksander (9). Gutten har en utmattelsessykdom, astma, ADHD og epilepsilignende anfall. Moren må passe på ham hele tiden.

For halvannet år siden fikk hun avslag på pleiepengesøknaden. Begrunnelsen fra NAV var at gutten regnes som varig syk, og da sier reglene i hovedsak nei til støtte.

– De viste stor forståelse da jeg hadde fått avslag. Jeg var så fortvilet at jeg skrek i telefonen og spurte: Hva mener dere jeg skal gjøre nå?

Har lovet reform i tre år

Regjeringens svar har vært at pleiepengeordningen må reformeres. I fjor troppet arbeidsminister Robert Eriksson sammen med VG opp hos Aleksander og sa at ting skulle bli bedre. Det skulle blant annet bli mulig for de med varig syke barn å få pleiepenger.

– De lovet bot og bedring, men så skjer det ingenting, sier Stoltenberg.

Reformforslaget, som skulle koste 425 millioner kroner per år, ble sendt på høring med frist i desember i fjor. Omtrent samtidig ble arbeidsministeren byttet ut. Fortsatt har ingenting nådd Stortinget.

SV utålmodig

SV-representant Bergstø har mistet tålmodigheten:

– Regjeringen har sittet i tre år, og vi lurer på hva i all verden de skal foreta seg.

Bergstø har nå stilt spørsmålet skriftlig til arbeids- og sosialministeren. NRK har forsøkt å få statsråden i tale, men får til svar at departementet skal svare Stortinget før de svarer media.

Heller ikke den rødgrønne regjeringen endret ordningen, selv om et utvalg i 2011 konkluderte med at noe måtte gjøres.

Flere kan få krav på pleiepenger

Rundt 10 prosent av søknadene om pleiepenger avslås. Kanskje hadde flere hatt krav på penger om reglene hadde blitt myket opp.

For Stoltenberg har sjongleringen mellom jobb og pleie blitt så slitsom at hun nå er sykmeldt. Oppå det kommer frustrasjonen over dagens regelverk.

– Man er jo kjempeglad i barna sine og vil alt det beste, men påkjenningen som kampene mot byråkratiet er, tror jeg ingen kan forestille seg.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger