Stoltenberg: – Det er mitt ansvar at vi nå handler

Statsministeren beklager dypt at sikringstiltak i Grubbegata tok for lang tid, og at ikke gjerningsmannen ble pågrepet tidligere. Han varsler en storstilt styrking av landets beredskap.

Statsminister Jens Stoltenberg og justisminister Grete Faremo under 22. juli pressekonferansen

SVIENDE RAPPORT: – Vi har fått det vi har bedt om, selv om de på noen områder er ubehagelige, sa statsminister Jens Stoltenberg under en pressekonferanse etter 22. juli-kommisjonens kritiske rapport ble lagt fram.

Foto: Kristian Aanensen / NRK

– Vi har fått det vi har bedt om, selv om rapportem på noen områder er ubehagelig, sa statsminister Jens Stoltenberg under en pressekonferanse etter 22. juli-kommisjonens kritiske rapport ble lagt fram.

Spørsmål om avgang

Han varsler en grundig gjennomgang av politiet etter 22. juli-kommisjonens rapport ble lagt fram i dag.

– Kommisjonens rapport avdekker omfattende problemer i politiet. Dette er alvorlig. Regjeringen vil derfor sette i verk en grundig gjennomgang av politiet. Jeg har allerede bedt Justis- og beredskapsministeren om å ta tak i denne delen av rapporten.

– Dette er i tråd med det mandatet Grete Faremo fikk som ny justis- og beredskapsminister: Ansvaret for sikkerhet og beredskap i departementet skal styrkes og tydeliggjøres, sier Stoltenberg.

Under pressekonferansen ble statsministeren flere ganger presset på om det å ta ansvar burde bety at han går av som statsminister eller noen av hans ministre.

Til det svarte Stoltenberg at han var «trygg» på at det var riktigere at han sørget for å styrke beredskapen i landet:

– Jeg har ansvar for det som fungerte og ikke fungerte 22. juli i fjor. Nå er det min oppgave å ta ansvar for at vi nå handler, sier Stoltenberg.

Han utelukket imidlertid ikke at det kunne være aktuelt at noen statsråder måtte gå av som følge av kritikken, men at det var for tidlig å si.

(Artikkelen fortsetter under videoen)

Flere sikrings- og beredskapstiltak for å vanskeliggjøre nye angrep og redusere skadevirkningene burde ha vært iverksatt 22/7.

SE VIDEO: Kommisjonen mener flere tiltak burde ha vært iverksatt

– Det tok for lang tid

Han inviterer Stortinget til en felles styrking av landets beredskap. Allerede er noen tiltak satt i verk.

– Vårt mål er større trygghet, og at vi bevarer åpenheten i samfunnet vårt, sier han.

Han innrømmer at en rekke sikringstiltak sviktet 22. Juli.

Kommisjonen har kommet frem til seks hovedfunn og gir anbefalinger om en rekke tiltak.

– Kommisjonen avdekker vesentlige svakheter. Det er for tidlig for meg å kommentere alle forhold. I respekt for det grundige arbeidet kommisjonen har brukt ett år på, skal vi vokte oss for å trekke for mange bastante konklusjoner bare noen timer etter at rapporten er lagt fram, sier Stoltenberg.

– Noe er det likevel mulig for meg å si allerede i dag. Flere sikrings- og beredskapstiltak burde ha vært iverksatt tidligere. Det tok for lang tid å stenge Grubbegaten. Det tok for lang tid å pågripe gjerningsmannen. Og politiet kunne vært raskere på Utøya. Dette er forhold jeg beklager dypt, sier Stoltenberg.

22. juli-kommisjonen

KRITISKE: 22. juli-kommisjonens medlemmer er enstemte i sin liste over 31 punkter som de mener det haster å forbedre av hensyn til landets sikkerhet.

Foto: Solum, Stian Lysberg / NTB scanpix

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger