Hopp til innhold

– Dette var en knusende dom

Otto Løvik og Wenche Orderløkken Løvik reddet liv både til lands og vanns den 22. juli i fjor. De mener rapporten er en knusende dom over det som skjedde i Utvika den fatale dagen.

Wenche Orderløkken Løvik, Otto Løvik og datteren Ronja

– Det er godt å få bekreftet at vi hadde litt rett hele tiden, sier Wenche Orderløkken Løvik og Otto Løvik. Her med datteren Ronja.

Foto: Siv Slevigen / NRK

Løvik måtte kjøre fra hjelpeløse folk i det kalde vannet den 22. juli i fjor. Nå har de ventet spent på kommisjonens rapport for å se om de får svar på de spørsmålene de sitter igjen med.

– Vi har forventet denne kritikken. Jeg tror ikke det er lagt noe imellom her heller, vi tror alt er kommet frem. Det er veldig bra, men det var en knusende dom i forhold til det som skjedde på Utvika den dagen, sier han til NRK.no.

Kommisjonen var i rapporten særlig kritisk til at den første patruljen som kom til kaia i Utvika den 22. juli i fjor ikke sørget for å få tak i båter slik at de selv kunne reise over til øya.

Ifølge kommisjonen skulle de første politimennene som kom til stedet ha forsøkt å stanse massakren på egen hånd, til tross for at de fikk beskjed om kun å observere hva som skjedde.

– Jeg synes det er bra at det vi har tenkt hele tiden nå kommer frem. Vi så jo båtene lå der, og hvorfor de ikke brukte dem er jo behandlet i rapporten, det er fint, sier Wenche Orderløkken Løvik.

Skal lese rapporten

Begge har de tenkt til å lese rapporten fra 22. juli-kommisjonen.

– Jeg vet ikke om jeg kommer til å lese hele, men deler av den. Kanskje jeg får noen svar.

– Hvilke svar er du på jakt etter?

– Jeg er spesielt opptatt av hvorfor ambulansene ikke kom ned hit til Utvika. Jeg vil se om den delen er behandlet i rapporten, sier hun.

En støtte til de frivillige

Otto Løvik sier han synes rapporten har vært en støtte for dem som var frivillige den 22. juli, og som risikerte liv for å redde andre.

Det var mange feil som ble gjort den dagen, det er denne rapporten et bevis på. Jeg håper det går an å rette opp i det, og at de lærer noe av det. Jeg håper at storting og regjering tar tak i dette og styrker beredskapen, slik at ikke slikt skjer igjen, sier han.

Video Hjelperne fra campingplassen

Hjelperne fra campingplassen