Hopp til innhold

Har redegjort for partitoppene på Stortinget: Vil ikke trekke seg

Stortingspresident Eva Kristin Hansen sier hun fortalte personlige ting om familien da hun redegjorde om pendlersaken for de parlamentariske lederne i Stortinget. Hun vil redegjøre for resten av Stortinget skriftlig.

Stortingspresidenten skal gi et skriftlig svar til Stortinget om pendlerboligsaken

FORKLARTE SEG: Stortingspresident Eva Kristin Hansen møtte pressen etter å ha redegjort for pendlersaken for de parlamentariske lederne på Stortinget.

– Vi har hatt en kjempefin samtale, sier en tydelig preget stortingspresident Eva Kristin Hansen etter møtet med partitoppene.

Stortingspresidenten sier hun har snakket mye om privatlivet sitt, og hvorfor hun har gjort de valgene hun har gjort med bolig.

Hansen forteller også at hun har tilbudt seg å gå på Stortingets talerstol for å fortelle det samme, men at det ikke var noe ønske om det blant de parlamentariske lederne.

Stortingspresidenten sier hun vil gi en skriftlig redegjørelse til Stortinget i løpet av dagen.

Vil ikke trekke seg

– Har du selv vurdert å trekke deg?

– Jeg har ikke vurdert det, men jeg er selvsagt avhengig av Stortingets tillit for å sitte. Det er klart, sier Hansen.

Stortingspresidenten

Det var mange pressefolk som hadde ventet lenge da stortingspresidenten og første visepresident kom ut fra møterommet, torsdag ettermiddag.

Foto: Torstein Bøe / NTB

På spørsmål om hvorfor hun ikke forstod at hun brøt reglene for pendlerbolig gjentar Hansen at hun egentlig var folkeregistrert i Trondheim, hvor hun leide bolig og at det var av familiære årsaker at hun i tillegg endte med en bolig i Ski fra 2014.

Hun sier mannen hennes trengte at hun kjøpte seg inn i huset.

– Vi giftet oss og så gjorde jeg det. Altså jeg kjøpte ut moren hans som eide deler av boligen, sånn at han fikk kjøpt seg bil, sier Hansen.

Detaljene i saken sier stortingspresidenten hun ikke kan gå inn i da det gjelder hennes manns familie og hans sønn.

– Jeg var hardt skadet

Fra 2014 til 2017 beholdt altså Hansen sin pendlerleilighet i Oslo, til tross for at hun eide en bolig i Ski.

Det var først da hun ble valgt inn i Stortingets presidentskap i 2017 at Hansen endret folkeregistrert adresse og sa fra seg pendlerboligen. Hun forklarer det med sykdom.

– Fra oktober 2015 til august 2017 så var jeg veldig syk. Jeg var hardt skadet, sier Hansen.

Hun peker på høyrearmen og sier hele armen er kunstig, og at hun gikk gjennom tre omfattende operasjoner. Hun forteller at hun var lite på Stortinget i denne perioden, og mye i Ski.

– Etter valget i 2017 var det veldig slitsomt for en person som faktisk var ganske dårlig. Jeg tenkte nå slutter jeg dette livet her. Nå folkeregistrerer jeg meg i Nordre Follo. Så det er det som faktisk skjedde, sier Hansen.

På spørsmål om hvorfor hun ikke under Ropstad-saken tenkte på at hun også kunne ha brutt reglene svarer Hansen:

– Ja, jeg burde ha skjønt det. Jeg husker jo at jeg diskuterte Ropstad-saken med folk også, og tenkte at det er bra at jeg ikke har gjort noe galt.

– Men Eva Kristin Hansen, kan du ha den tilliten som er nødvendig for å fortsette som stortingspresident utover?

– Jeg har sagt at jeg er villig til å fortsette som president, men det er ikke jeg som vurderer min tillit. Det er det andre som gjør, sa Hansen til slutt og snudde ryggen til pressen og gikk.

Kan ikke ta hensyn til triste historier

Henrik Asheim, parlamentarisk nestleder i Høyre, sier partiet er avventende etter at Eva Kristin Hansen forklarte seg på det lukkede møtet på presidentkontoret i dag.

De vil vurdere hennes skriftlige redegjørelse, og det er særlig én ting de vil ha svar på ifølge Asheim:

– Hvordan kunne man misforstå et slik regelverk, når man har vært med på utarbeide det?

Høyres parlamentariske nestleder Henrik Asheim møter pressen i Vandrehallen på Stortinget

Høyres parlamentariske nestleder Henrik Asheim.

Foto: Torstein Bøe / NTB

– Det at hun trekker frem en del personlige forhold, hvordan spiller det inn i din vurdering?

– Det er jo klart at det er jo ofte en del av mange slike saker hvor folk har brutt regler eller andre ting, at det også ligge en del triste historier bak.

Asheim mener at man kan ta hensyn til dette som medmenneske, men ikke i vurderingen av om man har tillit til Hansen som stortingspresident.

– Vi må ta hensyn til om reglene er fulgt, og om de burde ha vært forstått av dem som brøt dem.

Frp-leder Sylvi Listhaug

Frp-leder Sylvi Listhaug kommenterte stortingspresidentens sak etter redegjørelsen.

Foto: Torstein Bøe / NTB

Frp-leder Sylvi Listhaug har bedt om en redegjørelse for hele Stortinget.

Etter møtet i dag mener hun det er viktig at det får følger hvis stortingsrepresentanter bryter regler.

Hun reagerer derfor på at Stortingets direktør Marianne Andreassen onsdag sa at saken ikke ville få noen konsekvenser for Hansen.

– Nei, det er helt uakseptabelt. Jeg mener det må være helt klart at det får etterspill hvis stortingsrepresentanter har brutt regelverket, og har fått goder de ikke har krav på. Det handler om likhet for loven, sier Listhaug.

SV-leder Audun Lysbakken vil se saken litt an.

– Utgangspunktet er at vi selvfølgelig har tillit til den presidenten vi har valgt. Men vi har ikke tatt noen konklusjon rundt tillit i denne saken ennå, det vil ikke komme noen konklusjon før vi har sett på den skriftlige redegjørelsen, sier Lysbakken.

Politiet følger med

I tillegg følger Økokrim med på saken, sier sjef for Økokrim Pål K. Lønseth til NRK.

– Økokrim følger naturligvis med på den informasjon som fremkommer i offentligheten rundt disse sakene, herunder informasjonen rundt stortingspresident Hansen.

Pål Lønseth, sjef Økokrim

Pål K. Lønseth, sjef for Økokrim.

Foto: Tore Linvollen

Lønseth er knapp i sin kommentar.

– Vi kommenterer normalt ikke slike enkeltsaker. Generelt kommenterer vi heller ikke enkeltsaker som vi har til etterforskning eller eventuelt kan komme til å etterforske. Sakene rundt pendlerboliger er nært knyttet til skattemessige forhold. Her som i andre saker som berører skattemessige forhold har vi en nær dialog med skattemyndighetene.

Mener Hansen ikke kan lede opprydning

Hansen leide hybel hos Trond Giske i Trondheim og fikk pendlerbolig, meldte Adresseavisen tidligere denne uken.

Samtidig eide Hansen et hus med ektemannen 29 kilometer unna Stortinget på Ski i Akershus. Grensen for å få pendlerbolig er 40 kilometer.

Rødt ber Stortingets presidentskap om at stortingspresident Eva Kristin Hansen (Ap) ikke skal lede opprydningen omkring Stortingets pendlerboliger. Bakgrunnen er flere saker der politkere har brutt reglene den siste tiden.

– Så lenge det pågår en sak om at stortingspresidenten har utnyttet og potensielt brutt reglene på det groveste, er det helt uaktuelt at hun skal lede oppryddingen, sier Rødt-nestleder Marie Sneve Martinussen til NRK.

Utvalget, som ble klart torsdag, skal i utgangspunktet levere en rapport til Stortingets presidentskap innen 1. oktober 2022.

I tillegg meldte Aftenposten tidligere torsdag at leder Per-Kristian Foss bekrefter at Riksrevisjonen skal undersøke pendlerbolig-saken. Innholdet i undersøkelsene skal avgjøres i et møte mot slutten av måneden.

Tynnslitt tillit

Forsker ved Institutt for samfunnsforskning Dag Wollebæk sier torsdag til NRK at Eva Kristin Hansen må gå av som stortingspresident.

Han mener tilliten til norske politikere er truet etter flere avsløringer av brudd på reglene om pendlerboliger.

Rødt har ennå ikke konkludert om de mener at Hansen må trekke seg som stortingspresident, men også de er bekymret for tilliten.

– Tilliten er allerede tynnslitt av den informasjonen som er kommet fram, både om stortingspresidentens pendlerbolig og at mandatet for gjennomgangen er laget slik at det ikke vil omfatte hennes sak eller andre enkeltsaker.

Rødt er bekymret for at folk opplever at det er forskjell på stortingspolitikere og vanlige folk.

– Mange har NAV-skandalen friskt i minne, der syke og uføre ble hardt straffet uten en gang å ha gjort noe galt.

AKTUELT NÅ