Hopp til innhold

Stortinget politianmelder Liadal

Stortingets administrasjon har bestemt seg for å politianmelde Hege Haukeland Liadal (Ap) for å ha levert fiktive reiseregninger. Hun er lettet, ifølge advokaten sin.

Hege Haukeland Liadal (Ap) og Jonas Gahr Støre (Ap)

ANMELDT: Stortingets administrasjon har levert en anmeldelse til Oslo politidistrikt om mulig misbruk av Stortingets ordning for reisegodtgjørelse.

Foto: Jon Olav Nesvold / NTB scanpix

Beslutningen om å anmelde stortingsrepresentant Hege Haukeland Liadal ble tatt på bakgrunn av opplysninger som er kommet frem de siste dagene knyttet til hennes reiseregninger, skriver Stortingets administrasjon i en pressemelding.

– Vi har gått igjennom denne alvorlige saken. Vi ber nå politiet sette i gang etterforskning for å få klarlagt hva som har skjedd. Vi vil da også få vite om det er grunnlag for straffeforfølgelse, sier Stortingets direktør, Marianne Andreassen.

Hun sier dette er basert på informasjon i media og deres egne undersøkelser.

– Går dere gjennom enda flere regninger nå?

– Vi har i dag konsentrert oss om denne saken. Vi vil måtte gjøre løpende vurderinger, og om det blir aktuelt, må vi komme tilbake til det, svarer Andreassen.

Liadal er orientert om anmeldelsen. Hun har reist hjem til Rogaland, og ønsker ikke å gi noen intervjuer, opplyser Arbeiderpartiet til NRK. Liadal har i stedet lagt ut en melding på Facebook-siden sin.

– I denne vanskelige saken, synes jeg det er ryddig at politiet har en gjennomgang. Jeg har gjort feil og er lei meg for det. Jeg beklager den belastningen dette har påført min familie, mine partifeller, kolleger og Stortinget, skriver hun.

– For å skape ro for den videre prosessen, ønsker jeg ikke å gi kommentarer eller intervjuer i saken framover. Men vil konsentrere meg om at all informasjon kommer fram, fortsetter hun i innlegget.

Stortingspresident Tone W. Trøen sier at dette er en vanskelig dag for både Stortinget og Liadal.

– Vi er avhengige av tilliten fra våre velgere, og den må hver enkelt stortingsrepresentant gjøre seg fortjent til. Det er viktig at vi reagerer når det ser ut til at noen kan ha misbrukt ordningene, sier hun.

– Ser frem til etterforskning

Advokat Erik Lea

ADVOKAT: Erik Lea skal bistå Liadal. Han sier hun er glad for at politiet går inn i saken.

Foto: Marthe Synnøve Johannessen / NRK

Advokat Erik Lea blir oppnevnt som advokat for Liadal i forbindelse med etterforskningen av straffesaken.

– Jeg har påtatt meg å bistå henne. Jeg er ikke spesielt overrasket over at saken ble anmeldt til politiet. Det ville kanskje være overraskende hvis den ikke blir det, sier han til NRK.

Stortingsrepresentanten ser fram til at saken blir etterforsket, ifølge Lea. Han har så langt ikke mottatt noen dokumenter i saken.

– Hun har kun ringt til meg og spurt om jeg kan påta meg oppdraget. Det har vært hektisk for henne de siste dagene, men nå som hun blir anmeldt blir det ryddig og oversiktlig, sier han.

– Avventer etterforskning

Også Arbeiderpartiets leder Jonas Gahr Støre forstår at saken ble anmeldt til politiet, slik at de kan fastslå om noe straffbart har skjedd.

– Dette er en alvorlig sak, uansett om dette er gjort bevisst eller ikke. Jeg har forståelse for at Stortinget har bedt politiet etterforske saken videre, skriver han i en pressemelding fra Arbeiderpartiet.

Støre peker på at de folkevalgte er avhengige av tillit fra velgerne, og at ordningen med reiseregninger bygger på tillit mellom representanter og Stortinget.

– Brudd på regelverket er uakseptabelt. Dette er nå en politisak, og vi må nå avvente politiets etterforskning.

– Strammer inn reglene ytterligere

Stortingets presidentskap har i dag hatt møter om hva som blir konsekvensene for Ap-politiker Hege Haukeland Liadal.

Liadal landet torsdag morgen på Oslo Lufthavn etter å ha vært på delegasjonsreise til et møte i Den interparlamentariske union (IPU) i Qatar.

Hun dro deretter til Stortinget for å forklare seg.

Aftenposten avdekket at i reiseregninger for over 60.000 kroner, befant stortingsrepresentanten seg et annet sted enn hun utga. Som følge av saken har Liadal trukket seg midlertidig fra flere verv i Arbeiderpartiet.

Presidentskapet opplyser at de onsdag 10. april har gjort ytterligere innstramminger for representantenes reiser og økt åpenhet.

– Dette vil styrke kontrollen fremover, skriver de.

– Det er full åpenhet for offentligheten ned på bilagsnivå for våre reiseregninger, sier Trøen.

Aftenposten har avslørt at stortingspolitikere har levert krevet reisepenger av Stortinget for reiser de ikke har vært på.

Aftenposten har avslørt at stortingspolitikere har levert krevet reisepenger av Stortinget for reiser de ikke har vært på.

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger