Hopp til innhold

Stortinget får 10 millioner kroner til å øke sikkerheten

Den økte terrortrusselen mot Norge gjør at nasjonalforsamlingen får ti millioner kroner ekstra i år for å gjøre nødvendige sikkerhetstiltak.

Bevæpnet politikvinne med hendene inntil siden står utenfor Stortinget

ØKT BEREDSKAP: Den økte terrortrusselen mot Norge har ført til økt vakthold utenfor Stortinget. Nå har de fått enda mer penger til å bedre sikkerheten.

Foto: Pedersen, Terje / NTB scanpix

«Som oppfølging av en endret sikkerhetsvurdering bør sikkerheten i og rundt Stortinget styrkes», skriver regjeringen i revidert nasjonalbudsjett.

Det er Stortingets presidentskap som har bedt om pengene. Direktør Ida Børresen ønsker ikke å si noe om hva de ti millionene skal gå til.

– Vi har ingen kommentarer utover det som står i proposisjonen på side 170 i revidert nasjonalbudsjett. Det er et prinsipp at Stortinget aldri kommenterer sine sikkerhetstiltak, skriver hun i en e-post til NRK.

Mulige terrormål

I november i fjor kom Politiets sikkerhetstjeneste (PST) med en oppdatering av trusselbildet.

De mente det var «sannsynlig at det kan trues med, og bli forsøkt utført, terrorangrep i Norge» i løpet av de neste 12 månedene. Politiske beslutningstakere ble trukket fram som mulige terrormål.

Det er denne trusselvurderingen som gjør at Stortinget nå ber om mer penger.

Også politi og forsvar nevnes av PST som særlig utsatte for eventuelle angrep fra ekstreme islamister.

Advarselen førte til at justisminister Anders Anundsen (Frp) innførte en midlertidig bevæpning av norsk politi.

Avgjørelsen har utløst heftige diskusjoner om hvordan Stortinget skal beskyttes.

I høst ba Stortingets presidentskap Oslo politidistrikt om utvendig vakthold på Løvebakken. Mange politikere reagerte negativt på at væpnede politifolk gikk inn i stortingsbygningen for å hente kaffe og gå på toalettet. Oslo politiforening, på sin side, mente at det det var umulig å beskytte Stortinget når de ikke får bære våpen inne på tinget.

Til slutt ble det klart at de bevæpnede politifolkene nå også får oppholde seg inne i resepsjonen.

Bekymrede stortingspolitikere

Sikkerheten i og rundt Stortinget fikk økt oppmerksomhet etter terrorangrepet mot regjeringskvartalet og Utøya 22. juli 2011.

En rekke folkevalgte mente sikkerheten var altfor dårlig. Blant annet kunne biler tidligere kjøre tett inntil stortingskontorene i Akersgaten.

I 2013 fulgte Oslo kommunes Stortingets anmodning om å stenge deler av Akersgaten og Karl Johansgate for biltrafikk.

Stortinget har også innført en rekke andre sikkerhetstiltak de siste årene. Det er blant annet innført kode på alle kortlesere ved inngangen til bygget, og stortingets bygninger stenges på natten. Ved behov plasseres det også sikkerhetsvakter ved inngangene som kontrollerer kortene til de som vil inn.

AKTUELT NÅ