Hopp til innhold

Bekymrede politikere vil stenge Akersgata bak Stortinget

Flere stortingsrepresentanter krever at gata bak Stortinget stenges umiddelbart. Varebiler kan fortsatt parkere tett opptil bygget, og flere er bekymret for sikkerheten. Likevel trekker vurderingen ut.

Arild Stokkan Grande peker på Akersgata bak Stortinget

Stortingsrepresentant Arild Stokkan Grande (Ap) er bekymret for hvordan biler kan parkere tett inntil baksiden av Stortinget.

Foto: Håvard G. Hagen / NRK

Stortingsrepresentant Arild Stokkan Grande fra Arbeiderpartiet har kontor like innenfor veggen som vender ut mot Akersgata på baksiden av Stortinget. Fra kontorvinduet ser han jevnlig biler som gjør ham bekymret.

Varebil på baksiden av Stortinget

Da NRK besøkte Stortinget stod en stor hvit varebil lenge parkert like utenfor inngangen på baksiden.

Foto: Håvard G. Hagen / NRK

– Senest i går var det en bil som svingte opp på fortauet og parkerte kloss inntil Stortinget, før en person satte på nødblink og selv forsvant i mengden på Egertorget, forteller Grande til NRK.

Etter det som skjedde 22. juli tenker både han og flere andre av representantene på Stortinget litt ekstra hver gang de ser store kassebiler som blir stående tett inntil bygget der de har sin daglige arbeidsplass.

– Det var en stor varebil, og man vet aldri hva som er inni den typen biler, sier Grande.

Han forteller at han selv ikke turte å oppholde seg nært bilen, og derfor forlot området. Han vet dermed ikke hvor lenge bilen fikk stå parkert uten fører med nødblink like utenfor Stortinget.

Arild Stokkan Grande på Løvebakken

Arild Stokkan Grande

Foto: Håvard G. Hagen / NRK

Jette F. Christensen på kontoret sitt på Stortinget

Jette F. Christensen på kontoret der hun har utsikt rett ut til trafikken og feilparkeringer.

Foto: Håvard G. Hagen / NRK
Arve Kambe på kontoret sitt på Stortinget

Arve Kambe forteller at mange som jobber på Stortinget snakker om sikkerhetsproblemene.

Foto: Håvard G. Hagen / NRK

Vil stenge Akersgata

Stortingsrepresentanten fra Arbeiderpartiet ønsker å stenge gata for biltrafikk etter det som skjedde den 22. juli.

– Jeg mener man umiddelbart bør sperre gata for biltrafikk, men at det fortsatt skal være mulig å gå her, sier Arbeiderparti-politikeren til NRK.

Han får støtte fra en av Høyres stortingsrepresentanter som også har lagt merke til hvor lite som gjøres hvis en stor varebil blir stående få meter fra Stortingsbygningen.

– Det slår meg hver dag når jeg kommer inn på kontoret mitt at det ofte står store biler parkert tett inntil bygget. De kan ha både det ene og det andre inni seg, og det virker ikke som om de hverken blir bedt om å flytte seg eller at de faktisk er klar over at de ikke skal stå der, sier Arve Kambe til NRK.

Også Jette F. Christensen har kontor ut mot gata, og hun tror all aktiviteten i gata gjør det vanskelig å skille ut eventuelle trusler.

– Jeg har kontor på baksiden av Stortinget. Det er mye trafikk og varelevering i gata, og derfor er det få som reagerer i forhold til parkering tett opptil bygget, forteller Christensen. Hun vil derfor også stenge gata for trafikk for å gjøre det som er mulig for å unngå terrorhandlinger.

Kambe fra Høyre forstår godt tankegangen om at man vil ha et åpent samfunn, og tilkjennegir at det aldri har skjedd noe angrep mot Stortinget siden det ble bygget på slutten av 1800-tallet. Likevel mener han mye har endret seg etter det som skjedde i fjor sommer.

– Jeg blir litt oppgitt. Skal det være så enkelt etter alt som har skjedd, spør Kambe retorisk.

Han etterlyser fortgang i arbeidet med en gjennomgang av sikkerheten på Stortinget.

– Det er åpenbart at det i dag er altfor lett å gjøre noe mot inngangen til Stortinget fra Akersgata, sier Høyre-representanten til NRK.

(Artikkelen fortsetter under videoklippet)

Video Varebil bak Stortinget

Nett-TV: Flere politikere er bekymret for sikkerheten i Akersgata bak Stortinget.

Sendte brev allerede i oktober

I Stortingets presidentskap og administrasjon er prosessen i gang med å se på sikkerheten ved Norges nasjonalforsamling. Likevel er det ikke blitt forbudt å parkere store varebiler tett opptil Stortingsbygningen, over et halvt år etter at en bombebil gikk i lufta i Regjeringskvartalet.

Berit Michelet, sikkerhetssjef Stortinget

Berit Michelet, sikkerhetssjef på Stortinget, sier de er i dialog med ulike aktører om problematikken.

Foto: Håvard G. Hagen / NRK

– Det er selvfølgelig en viktig sak, og derfor jobbes det nå kontinuerlig med den her på Stortinget, sier sikkerhetssjefen ved Stortinget, Berit Michelet.

Hun forteller at det nå foregår en prosess med å vurdere sikkerheten på Stortinget, der trafikken rundt bygningene sees på sammen med flere andre tiltak.

Hvorfor tar det så lang tid å gjøre noe med varebiler som kan parkere like ved bygget?

– Det er fordi det er et omfattende tiltak, og derfor må flere instanser høres i saken, sier Michelet til NRK.

Som en del av prosessen har Stortinget ved presidentskapet tatt kontakt med Oslo kommune der de ber om en dialog for å ta tak i problemet med biler tett opptil veggene til nasjonalforsamlingen, men lite har skjedd så langt.

Dag-Terje Andersen

Dag-Terje Andersen har måttet purre på svar fra Oslo kommune.

Foto: Espen Sandmo, NRK

– Vi har tatt opp spørsmålet om å regulere trafikken i Akersgata med Oslo kommune allerede den 6. oktober i fjor, sier stortingspresident Dag Terje Andersen.

Han sendte i oktober et brev til byrådslederen i Oslo kommune der de peker på sikkerhetsrisiko knyttet til både Akersgata og flere andre gater i området rundt Stortinget.

Les hele brevet: Brev fra Stortinget til Oslo kommune

Oslo kommune opplyser til NRK at det har vært flere møter om saken, og at den nå ligger til behandling i Bymiljøetaten.

Andersen forstår at representanter føler frykt knyttet til faren for nye angrep, og da potensielt mot arbeidsplassen til de folkevalgte.

– Det er forståelig at mange etter en terrorhandling tenker på hvilke muligheter det er for å begå terror mot også denne bygningen, sier stortingspresidenten.

Fra tidligere er det kjent at Stortinget vil gjennomføre ulike tiltak for å gjøre sikkerheten rundt nasjonalforsamlingen bedre. Blant annet kommer Stortinget selv til å innføre tiltak slik at de ved behov kan stenge muligheten til å kjøre bil opp på Løvebakken foran Stortingsbygningen.

Stortinget (froskeperspektiv fra Løvebakken)
Foto: Håvard G. Hagen / NRK

– Politiet må ta vurderingen

Stortingspresidenten er likevel opptatt av at de folkevalgte ikke skal sitte i noen festning.

– Vi er opptatt av å finne løsninger som gir en bedre følelse av trygghet rundt Stortinget, men samtidig på en slik måte at bygget fortsatt er tilgjengelig for publikum. Vi må beholde det nære forholdet mellom folkevalgte og velgere som vi er vant med i Norge, sier Andersen.

Komiteleder Knut Arild Hareide

Komiteleder Knut Arild Hareide mener det viktigste er at det kommer en faglig vurdering.

Foto: Øyvind Bye Skille / NRK

Lederen av 22. juli-komiteen på Stortinget er også enig i at det må gjøres en vurdering av trusselen fra biler som parkerer tett inntil på baksiden av Stortinget i Akersgata.

– Jeg mener i alle fall at vi må få vurdert sikkerheten rundt Stortinget, sier Knut Arild Hareide til NRK.

Han er samtidig klar på at det må være en god faglig vurdering, og at han ikke kan ta stilling til om det er farlig eller ikke.

– Jeg mener det viktigste er at politiet vurderer dette, for det er de som er eksperter rundt dette. Det må likevel gjøres når det er en bekymring rundt sikkerheten på Stortinget, sier Hareide.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT