Hopp til innhold

Støre klar til å felle regjeringen etter Listhaug-bråket

Opposisjonspartiene som har støttet mistillitsforslaget mot Sylvi Listhaug (Frp), vil ikke bøye av for Erna Solbergs (H) trusler om kabinettsspørsmål. – Vi vil stemme for mistillitsforslaget, bekrefter Ap-leder Jonas Gahr Støre.

Ap stemmer for mistillitsforslaget mot Listhaug.

STEMMER FOR: Jonas Gahr Støre (Ap) endrer ikke standpunkt hvis Erna Solberg (H) stiller kabinettsspørsmål.

Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix

– Arbeiderpartiet har gjort det klart at vi ikke kan ha tillit til justis- og beredskapsministeren. Vi vil derfor stemme for mistillitsforslaget, sier Støre til NRK søndag ettermiddag.

Tidligere på dagen opplyste kilder nær regjeringen at statsminister Erna Solberg (H) er klar til å stille kabinettsspørsmål i saken. Dermed vil regjeringen gå av dersom Stortinget erklærer mistillit mot Listhaug.

Det endrer ikke saken for Støre.

– Arbeiderpartiet er ikke en del av Erna Solbergs parlamentariske grunnlag. Utover det har jeg ingen kommentar, sier Støre til NRK.

Står ved forslaget

Statsminister Erna Solberg i Stortingets spørretime.

STEMMER FOR: Senterpartiet vil fortsatt stemme for mistillitsforslaget. Her er parlamentarisk leder Marit Arnstad i samtale med Hadia Tajik (Ap) i stortingssalen.

Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix

Også MDG, Senterpartiet og SV sier de står ved sin avgjørelse om å stemme for Rødts mistillitsforslag, selv om Solberg truer med kabinettsspørsmål.

– Hvis Høyre og Venstre velger å slå ring om Sylvi Listhaug og Frps prosjekt, er det deres eget valg. Hvis Listhaug er så viktig for dem, sier det mye om hva slags politisk prosjekt denne regjeringen er, sier SV-leder Audun Lysbakken til NRK.

– Statsministeren får ikke oss til å bøye av. Denne situasjonen har justisministeren skapt selv, og SVs representanter vil stemme for mistillit på tirsdag, fortsetter han.

Dermed er det fortsatt opp til KrF om Sylvi Listhaug (Frp) får fortsette som justisminister. Dersom Solberg gjør alvor av kabinettsspørsmålet og KrF stemmer for, går regjeringen av.

KrFs landsstyre møtes mandag for å diskutere saken.

Kabinettsspørsmål

Justisminister Sylvi Listhaug (Frp) ga en uforbeholden unnskyldning i Stortinget, torsdag.

UNNSKYLD: Justisminister Sylvi Listhaug (Frp) måtte torsdag si unnskyld til Stortinget. Samme dag vedtok flertallet å gi henne sterk kritikk.

Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix

Mistillitsforslaget mot justisminister Sylvi Listhaug skal behandles i Stortinget tirsdag.

Hvis Solberg da stiller kabinettsspørsmål, vil hun gå på talerstolen før partiene skal stemme over mistillitsforslaget. Der vil hun i så fall si at regjeringen går av, dersom forslaget får flertall.

Stortinget har allerede vedtatt sterk kritikk mot Listhaug etter det omstridte Facebook-innlegget, der hun anklaget Arbeiderpartiet for å sette terroristers rettsvern over nasjonens sikkerhet.

AKTUELT NÅ