Stoltenberg: Vi har ikke lurt noen

Statsminister Jens Stoltenberg mener at folk i Hardanger ikke har noen grunn til å føle seg lurt etter at regjeringen vurderer å ikke opprette et eget, uavhengig ekspertutvalg.

Jens Stoltenberg

- Det vi har sagt i møter og på pressekonferanse er at det skal være en gjennomgang av eksterne eksperter, sier statsminister Jens Stoltenberg

Foto: Aas, Erlend / Scanpix

Etter en pressekonferanse om Hardanger-mastene i forrige uke lovte olje- og energiminister Terje Riis-Johansen og statsminister Jens Stoltenberg en ny og uavhengig ekspertgjennomgang av saken.

NRK forteller i dag at olje- og energidepartementet vurderer sterkt å bestille ulike fagrapporter som de selv skal gjennomgå. Da blir det i så fall ikke et eksternt utvalg som kommer med råd til konklusjon i Hardanger-saken.

Føler seg lurt

Men hordalandspolitikere som møtte statsrådene i forkant av pressekonferansen, mener at det var nettopp et ekspertutvalg de ble lovet.

Fylkesordfører i Hordaland, Torill Selsvold Nyborg, føler seg lurt.

– Det er helt annerledes med et utvalg der fagfolk fra ulike miljøer kommer sammen og får drøftet de ulike problemstillingene. Hvis det ikke blir et slikt uavhengig utvalg, gjør regjeringen noe annet enn det som tydelig kom frem i møtet, for der var det nevnt «utvalg» veldig mange ganger, sier hun til NRK.

- Bryter ikke løfter

I Politisk Kvarter på NRK P2 i dag avviser Stoltenberg at folk i Hordaland har noen grunn til å føle seg lurt.

- Bryter dere et løfte dersom dere ikke nedsetter et eget ekspertutvalg?

- Nei det gjør vi ikke, avviser statsministeren.

- Det vi har sagt i møter og på pressekonferanse er at det skal være en gjennomgang av eksterne eksperter. Om det blir én eller flere rapporter må vi komme tilbake til. Men det skal uansett være full offentlighet rundt vurderingene, og det skal gjøres i god dialog med Hardanger-ordførere. Det er viktig for dem at saken gjennomgås av uavhengige miljøer, og det skal også skje, sier han.

Stoltenberg sier at det finnes gode argumenter for og mot alternativet med sjøkabler, og at regjeringen vil være åpne på hvordan de veier dem opp mot hverandre.

- Politikerne må vurdere de ulike alternativene i forhold til hvor mye usikkerhet vi vil ha i kraftlevering til Vestlandet, samt hvor store kostnader det blir på strømregningen. I tillegg vil en sjøkabel gi mer master i to kommuner, mens to kommuner får mindre. Hvordan du vurderer dette opp mot hverandre blir et politisk, ikke teknisk spørsmål, sier han.

Mener krangelen ikke var bra

Stoltenberg innrømmer også i Politisk Kvarter at krangelen mellom Sp-leder Liv Signe Navarsete og SV-leder Kristin Halvorsen i forbindelse med Hardanger-saken ikke har vært bra.

- Vi må ikke framstå på den måten som vi har hatt noen eksempler på i det siste. Det er ikke noe bare jeg sier, det sier alle tre partilederne.

- Hvor mange flere statsrådskrangler vil vi se for åpen scene?

- Jeg håper at vi ikke får se noe av det. Men i en regjering med tre partier er det ulike meninger. I så godt som alle saker klarer vi å komme fram til standpunkter, med få unntak. Da tenker jeg på innstramming i asylpolitikken, datalagringsdirektivet, og Hardanger-mastene. Men nå har vi kommet fram til en plattform vi kan være enige med.

Stoltenberg er åpen på at konflikten på topplan i regjeringen var uheldig.

- Det så alle, også Kristin og Liv Signe. De rundene var ikke bra. Sånn skal vi ikke kommunisere i regjeringen. Men det er en ærlig sak, for det handler om vanskelige beslutninger hver dag.

- Kan det sprekke regjeringen?

- Denne typen uenighet er jeg trygg på at ikke kommer til å fortsette. Den er skadelig. Men vi må leve med at det er ulike meninger.

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger