Nedsetter trolig ikke Hardanger-utvalg

Olje- og energidepartementet vurderer sterkt å bestille ulike fagrapporter som de selv skal gjennomgå. Da blir det i så fall ikke et eksternt utvalg som kommer med råd til konklusjon i Hardanger-saken.

Terje Riis-Johansen

Energiminister Terje Riis-Johansen ser trolig bort fra motstandernes krav om et uavhengig ekspertutvalg i Hardanger-saken.

Foto: Aas, Erlend / SCANPIX

Dermed nedsetter mest sannsynlig regjeringen ikke et eget ekspertutvalg som skal utrede sjøkabel i Hardanger.

Føler seg lurt

Det gjør at fylkesordfører i Hordaland, Torill Selsvold Nyborg, føler seg lurt.

– Det er helt annerledes med et utvalg der fagfolk fra ulike miljøer kommer sammen og får drøftet de ulike problemstillingene, sier hun til NRK.

– Hvis det ikke blir et slikt uavhengig utvalg, gjør regjeringen noe annet enn det som tydelig kom frem i møtet, for der var det nevnt utvalg veldig mange ganger.

Det var nettopp et ekspertutvalg Selsvold Nyborg og ordførerne ba om på Statsministerens kontor forrige uke, og det var det de trodde de fikk.

– Da vi gikk fra hverandre på det møtet, tror jeg ingen var i tvil om det. Det ble prsisert mange ganger av statsministeren, sier Nyborg.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Terje Riis-Johansen, Jens Stoltenberg og Torill Selsvold Nyborg

Torill Selsvold Nyborg ble møtt med smil av energiminister Terje Riis-Johansen på Statsministerens kontor forrige uke, men hennes smil stivner hvis hun og de andre ordførerne ikke får det eksterne ekspertutvalget de mener de er lovet.

Foto: Aas, Erlend / Scanpix

Departementet ønsker å konkludere selv

Regjeringskilder presiserer nå at de kun har lovet en gjennomgang av eksterne eksperter. Dermed kan det bety at disse ekspertene kun skal lage delrapporter, slik at regjeringen ikke vil få presentert et forslag til endelig konklusjon.

Olje- og energidepartementet vurdrerer å selv innhente delrapportene fra ulike forskermiljøer og konkludere selv basert på disse rapportene.

NRK vet at en slik løsning også er foretrukket på Statsministerens kontor.

I tillegg synes det klart at Statnett må være involvert i arbeidet. Regjeringen er også opptatt av å forankre deler av gjennomgsarbeidet hos eksperter på Vestlandet.

Kan gå på tilliten løs

Dette kan gå på tilliten løs, frykter Granvin-ordfører Jan Ivar Rødland (Ap).

– Jeg forutsetter at vi som har reist kritikken mot det tidligere arbeidet som er gjort, blir tatt med gjennom referansegrupper eller arbeidsgrupper, sier Rødland.

Regjeringens plan er å presentere en endelig beslutning denne uken.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger