Normal

Stiller klimakrav til regjeringen

Opposisjonen forlanger raskere fremdrift på klimafronten, og stiller nå klimakrav til regjeringen.

Venstres nestleder Ola Elvestuen
Foto: Hansen, Alf Ove / SCANPIX

Norge må ta de avgjørende skrittene fra å være en gammeldags fossilnasjon til å bli et miljøpolitisk foregangsland, mener Venstre og har laget en ti punkts liste til den nye regjeringen over hva de mener bør være fokus når det gjelder den nye klimapolitikken til Norge.

– Ikke i nærheten av å nå målet

Erna Solberg

Høyre-leder Erna Solberg mener regjeringen er langt unna sitt eget klimamål.

Foto: NRK

På Venstres landsstyremøte i helgen kom de blant annet frem til at Norge bør redusere sine utslipp av klimagasser slik at Norge når Kyotoforpliktelsen med tiltak innenlands. De mener også at et nytt og forsterket klimaforlik må være på plass før klimatoppmøtet i København i desember. Der de foreslår 40 prosent kutt i klimautslippene i Norge innen 2020.

– Vi har ikke tiltak som er i nærheten av å få oss i mål når det gjelder klimaforliket, sier Høyre-leder Erna Solberg til NRK, og viser til forliket som hun, Dagfinn Høybråten og Lar Sponheim undertegnet sammen med lederne for regjeringspartiene i januar 2008.

Der slo de fast og bandt seg til at Norge skal være karbonnøytralt i løpet av 2030 ved hjelp av en rekke tiltak, som blant annet skal gjøre hele den offentlige bilparken klimanøytral i løpet av 2020.

Glad for miljøengasjementet

– Det er bare elleve år og knapt nok det til 2020, og det skal mye ny teknologi til før vi løser klimaspørsmålet, sier Solberg, som peker på at tiltakene må settes inn både mot næringslivet og mot transportsektoren.

Regjeringen på sin side er glad for miljøengasjementet på borgerlig side.

– Solberg har rett i at vi må gjennomgå alle virkemidlene i klimapolitikken på nytt, og regjeringen vil legge frem dette for Stortinget i løpet av året, eller tidlig til neste år, svarer miljøvernminister Erik Solheim.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger