Hopp til innhold

Abid Raja: – Ingen god dag for muslimer

Islamsk Råd har ansatt en kvinne som bærer det ansiktsdekkende sløret nikab til å drive kommunikasjonsarbeid. – Ytterst uklokt, sier kulturminister Linda Hofstad Helleland, og får støtte av Abid Raja (V).

Leyla Hasic og Abid Raja.

DYPT SKUFFET: Abid Raja (V) mener Islamsk Råd viser at de har utspilt sin rolle som samfunnsaktør etter ansettelsen av nikabkledde Leyla Hasic.

Ansettelsen av administrasjonskonsulenten Leyla Hasic (32) i Islamsk Råd Norge (IRN) kommer etter at Kulturdepartementet bevilget nesten en halv million kroner for å hjelpe organisasjonen i arbeidet med å styrke dialogen med storsamfunnet og samholdet muslimer imellom, ifølge Klassekampen.

Nå er kulturminister Linda Hofstad Helleland (H) redd IRN heller bidrar til å øke avstandene.

I en Facebook-post kritiserer kulturministeren ansettelsen, og mener den vil «skape større avstand og mindre forståelse».

Linda Hofstad Helleland Facebook-post hvor hun kritiserer Islamsk råd
Foto: Skjermdump

Hasic har markert seg i samfunnsdebatten som en sterk forsvarer av det heldekkende ansiktssløret.

Ifølge stillingsbeskrivelsen skal oppgavene til Hasic være kommunikasjonsarbeid, søknadsskriving og IT-drift. Islamsk Råd har ikke svart på NRKs henvendelser, men til Klassekampen sier generalsekretær Mehmteb Afsar at «Hva et menneske har i hodet er viktigere enn det de har på hodet», på spørsmål om ansettelsen, og mener det viser at IRN har en åpen holdning.

Nå får kulturministeren støtte av Venstres Abid Raja.

– Jeg er dypt skuffet over IRNs fremferd. Dette er uklokt og undergraver det

Kulturminister Linda Hofstad Helleland

KRITISK: Kulturminister Linda Hofstad Helleland mener ansettelsen av Leyla Hasic, som bærer Nikab, er provoserende

Foto: Poppe, Cornelius / NTB scanpix

tillitsforhold muslimer selv er avhengig av å bygge opp mot øvrige norske samfunn, skriver Raja i en SMS til NRK.

Raja mener dette er kritisk for IRNs rolle som interesseorganisasjon, da de skal opptre på vegne av det islamske trossamfunn.

– Det er ingen god dag for muslimer, jeg tror mange muslimer vil ha en flau smak i munnen, og føle seg dummet ut av IRN. Her viser IRN at de nærmest har utspilt sin rolle som en seriøs samfunnsaktør – det er trist å se på vegne av muslimene.

Islamsk Råd har ansatt Leyla Hasic som bærer det ansiktsdekkende sløret nikab for å drive kommunikasjonsarbeid.

Leyla Hasic som gjest i debatten 29 september, 2016.

Brobygger og dialogpartner

Islamsk Råd Norge skal være muslimenes felles interesseorganisasjon i Norge og bidra til dialog med og brobygging til storsamfunnet. Statsråd Helleland er derfor skuffet over ansettelsen av en IRN-representant som bærer nikab som en konsekvens av pengene hun bevilget.

– Jeg regner med at det er gjennomtenkt, og det er derfor jeg kommer med det tydelige signalet som jeg gjør, sier hun til NRK.

– Tror IRN dette bidrar til å være en bedre brobygger og dialogpartner med andre tros- og livssynssamfunn? Jeg mener dette er ytterst uklokt og provoserende. Islamsk Råd skal bidra til å skape større forståelse og redusere avstander, sier statsråden.

mehtab afsar

UTSPILT SIN ROLLE: Islamsk Råd blir kritisert for hvordan de benytter sin samfunnsrolle, men har så langt ikke ønsket å svare på henvendelser.

Foto: Larsen, Håkon Mosvold / NTB scanpix

Hun understreker at innvendingene hennes ikke knytter seg til Hasic' kvalifikasjoner for stillingen hun er ansatt i.

– Islamsk Råd Norge fikk midler til denne stillingen fordi jeg mente de burde bli bedre til å ivareta sin rolle som brobygger. Jeg er redd dette er med på å skape større avstand, sier Helleland.

Fikk 484.000 kroner

Regjeringen bevilget 484.000 kroner i økt driftstilskudd for at IRN skulle fremme samhold blant muslimer og deres tilhørighet til det norske samfunnet.

Kan det være aktuelt å holde tilbake penger på grunn av dette?

– Vi får se. De har fått midler for å bygge bro, og for å skape nærhet mellom folk, ikke lage større avstand. Jeg tror folk ser på det som litt fremmed at muslimer ikledd nikab.

I et brev som NTB har en kopi av, der departementet midlertidig holder tilbake økningen, blir det understreket flere steder at de økonomiske tilskuddene til IRN gis under forutsetning av at organisasjonen skal "fremme samhold blant muslimer og tilhørighet til det norske samfunnet".

– Religionsfriheten står veldig sterkt i Norge. Det skal veldig mye til for meg som kulturminister å ytre meg om organisasjoner som Islamsk Råd, men nå velger jeg å komme med et tydelig signal, sier Helleland.

Regjeringen startet i fjor høst arbeidet med å forby heldekkende ansiktsplagg på norske skoler, høyskoler og universiteter. Ap, Venstre, SV, Frp, KrF og Senterpartiet har i Stortinget i høst støttet forbud i skolen – og et forbud kan være på plass i løpet av året.

Stolt av det norske

Helleland har tidligere fått kritikk for sine Facebook-poster. Kritikerne mente kulturministeren spilte på nasjonalistiske strenger og bidro til ekskludering da hun lille julaften la ut et innlegg om å være «stolt av det norske», og hun trakk fram Kvikk Lunsj, brunost, Marit Bjørgen og Ole Einar Bjørndalen som eksempler, og la ut et bilde av seg selv i bunad foran et pyntet juletre.

«Jeg er ikke anti-norsk, flau (selv om det her gjør at jeg begynner å bli) over egen kultur, nasjonalitet, tradisjoner eller hva pokker dere gnåler om – bare fordi jeg faktisk foretrekker noe annet enn hva DERE trekker fram som norsk», skrev Høyre-kollega Heidi Nordby Lunde på Facebook.

NRK har forsøkt å få kommentar fra Leyla Hasic og Islamsk Råd, men har ikke lykkes i å oppnå kontakt.

AKTUELT NÅ