Sterkere enn ventet fra Hydro

Til tross for at Hydros virksomhet i Brasil går for halv maskin, tjener selskapet likevel mer på den ordinære driften enn i tredje kvartal i fjor.

Norsk Hydro 2. kvartalsrapport 2018

Konsernsjef Svein Richard Brandzæg legger onsdag frem resultatet for tredje kvartal 2018.

Foto: Fredrik Hagen / NTB scanpix

Aluminiumsselskapet Hydro oppnådde et driftsresultat på 2.68 milliarder kroner i tredje kvartal.

Det er 230 millioner kroner sterkere enn i samme kvartal i fjor, og i overkant av en halv milliard mer enn det ekspertene ventet på forhånd.

Det tredje kvartalet reflekterte utfordringene ved Alunorte og økte råvarekostnader, mens høyere priser på aluminium og alumina, samt sterkt energiresultat, bidro positivt. Markedet for aluminium blir strammere, og vi forventer et underskudd i det globale markedet for primæraluminium i 2018, sier konsernsjef Svein Richard Brandtzæg.

Men resultatet dras ned av den uavklarte situasjonen i Brasil. Regnskapet er belastet med en avsetning på 519 millioner kroner, som ikke er inkludert i driftsresultatet.

Ser ingen ende på problemene i Brasil

Norsk Hydros fabrikk Alunorte i Brasil

Hydros fabrikk for produksjon av alumina i Alunorte i Brasil går fortsatt for halv maskin etter at brasilianske myndigheter krevde av Hydro reduserte aktiviteten til 50 prosent i slutten av februar.

Foto: RICARDO MORAES / Reuters

Men Hydro når ikke sitt mål om å spare 500 millioner kroner gjennom sitt program for å spare kostnader.

Selskapet kan heller ikke si noe konkret om når det igjen kan starte maskinene for fullt igjen på sine tre anlegg i Brasil.

– Signeringen av de tekniske og sosiale avtalene i Brasil i september var et skritt i riktig retning mot normalisert produksjon. Vi fortsetter dialogen med myndighetene med sikte på å gjenoppta full produksjon ved Alunorte, men tidspunktet for oppstart er fortsatt ikke klart, sier Brandtzæg.

Sterkere driftsresultat, lavere inntekter enn ventet

Årsaken til de sterke tallene er høyere oppnådde priser på aluminium og råvaren alumina, og et sterkt resultatbidrag fra området energi.

Ifølge estimater som Hydro selv innhentet fra 13 analytikere var det ventet et driftsresultat før finansposter og skatt på 2,1 milliarder koner i løpet av de siste tre månedene. (EBIT)

I samme periode i fjor oppnådde Hydro et resultat på 2,45 milliarder kroner.

Inntektene landet på 39, 8 milliarder kroner i kvartalet, noe som er 600 millioner kroner lavere enn det ekspertene ventet på forhånd.

I samme kvartal i fjor var omsetningen 22,8 milliarder kroner. Tallet kan ikke sammenlignes med inneværende kvartal året før, fordi inntektene fra aluminiumsselskapet Sapa nå er inne i resultatet.

Lyspunkt

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger